Warburger na talerzu, czyli jak wystąpić w Travel Channel

8 maja 2016

Dziś kilka słów o tym jak prosto z ulicy można wystąpić w programie stacji Travel Channel… Ale o tym dopiero na końcu. W pewien kwietniowy poniedziałek na późny lunch, tuż przed krótkim wypadem do Budapesztu wpadamy do Warburgera na talerzu przy Żelaznej. To drugie miejsce właścicieli Warburgera, który od prawie czterech lat  karmi burgerami na Mokotowie. Mimo, że burgerowe szaleństwo powoli odchodzi już w przeszłość, to lokal ma swoich wielbicieli i – z tego co widzę przejeżdżając od czasu do czasu obok – na brak gości nie narzeka. Lokal na Żelaznej poszedł o krok dalej. Karta nie kończy się na burgerach w kreatywnych odsłonach, Warburger na talerzu to miejsce mięsne, a mięso pojawia się tu w różnych formach. Chcę sprawdzić czy nowy Warburger zna się na czymś więcej niż bułkach z mielonym mięsem.

Warburger na talerzu, Żelazna, bar,

Wystrój lokalu jest surowy, dość zimny, białe kafelki w połączeniu z grafikami na ścianach nawiązującymi do zawartości talerzy, sprawiają, że czuję się tu trochę jak w sklepie mięsnym. Na wejściu przed dużą przeszkloną ścianę możemy oglądać czekające na gości jeszcze surowe mięso, które wygląda imponująco. Siadamy na wygodnych kanapach w rogu lokalu, tuż przy oknie, pod rysunkiem krowy wymalowanym na surowej ścianie.

Warburger na talerzu, wnętrze, Żelazna, burgery, steki

Warburger na talerzu, Żelazna, kanapy

Nasz późny obiad zaczynamy od kaczych serc (16 zł), które uwodzą nas swoimi okrągłymi kształtami, wyrazistym smakiem mięsa i śmietanowym sosem. Nawet jeśli jesteście przeciwnikami podrobów to nie wychodźcie stamtąd bez ich spróbowania! Walka na trzy widelce trwa zaledwie kilka minut i zaraz żałujemy, że zamówiliśmy tylko jedną porcję.  Policzki wołowe (29 zł) z marchwią i wielowymiarowym sosem rozpływają się w ustach, mięso jest doskonałe, a otaczają je mięciutkie kolorowe kopytka.

Warburger na talerzu, kacze serca, Żelazna

Warburger na talerzu, policzki Żelazna

Podany na drewnianej desce New York stek ( 60 zł) z sezonowanego na mokro przez 30 dni mięsa jest przygotowany zgodnie z życzeniem medium rare, jest różowiutki, soczysty, pełen smaku. Umieją tu robić steki. Do mięsa wybieram dwa dodatki, bo serwowane jest solo, aromatyczny, lekko zblanszowany szpinak z czosnkiem (5 zł) i korzenny coleslaw (7 zł) z czerwonej kapusty. Do steku dodałabym jakiś sos albo dwa, lubię próbować dobrych sosów do mięsa. Nie możemy w Warburgerze nie spróbować burgera, czyli dania z którego wyrośli. W karcie jest ich cała strona, znajdzie się coś dla miłośników smaków łagodnych, pikantnych, dla tych którzy kochają wołowinę, dziczyznę, jagnięcinę, owoce morza, nie zapomniano również o wegetarianach. Spośród kilkunastu różnorodnych opcji wybieramy Chilliburgera (24 zł) z wołowiną, bekonem oraz pastą z papryczek jalapeño i piri piri. Jest pikantny jak trzeba, z dużą ilością sosu i warzywami. Mięso jest różowe w środku, medium rare.

Warburger na talerzu, new york steak, Żelazna, stek wołowy

Warburger na talerzu, chilliburger, Żelazna, burgery

Warburger na talerzu, wnętrze, rysunek krowy

Dziś w Warburgerze niełatwo się skupić na jedzeniu. Dookoła nas już od wejścia panuje zamieszanie, kręci się ekipa z profesjonalnymi kamerami, na zewnątrz robią kolejne ujęcia, wygląda, że za chwilę kamera wtargnie do środka. Kiedy zabieram się za mojego steka  i jestem w połowie drugiego kęsa, ktoś z ekipy podchodzi i pyta czy nie opowiedzielibyśmy o naszych wrażeniach z lokalu Adamowi Richmanowi, który właśnie przyjechał na zdjęcia do jednego z odcinków swojego  programu. Z niepokojem odkrywam, że nie wiem kto to jest Adam Richman. Dopiero późniejsze przeszukanie Mr Google wyjaśnia mi zagadkę. To amerykański celebryta z Nowego Jorku, który kręci na całym świecie swoje programy o jedzeniu. W Warburgerze przygotowuje odcinek do jednego z programów na Travel Channel.

Adam Richman, Warburger na talerzu, Warszawa, Warsaw, Żelazna

Kontynuujemy jedzenie, a Adam Richman wypytuje nas o smak dań, rozmawiamy trochę o polskiej gastronomii, o trendach, a także o tym co jedzą na obiad 6-letni chłopcy (nasz akurat wciąga serca kacze i policzki wołowe co nieco zadziwia Amerykanina). Na koniec pamiątkowe zdjęcie i …. Pewnie za czas jakiś będzie nas można zobaczyć na  Travel Channnel.

Warburger w wydaniu na talerzu wypada bardzo pozytywnie. I to wcale nie dlatego że przypadkowo staliśmy się częścią amerykańskiego programu telewizyjnego. I nie musicie być wielbicielami burgerów, żeby tu zjeść. Inne dania wychodzą im równie dobrze.. „Mamo jak oni to zrobili, że to takie pyszne?” kończy konsumpcję serc kaczych 6-letni Smakuś. I nie mogę się z nim nie zgodzić. Sami spróbujcie.

Warburger na talerzu, ul.Żelazna 58/62, Warszawa, Wola, tel. 692 431 717

Podsumowanie

Dzielnica: Wola

Kuchnia: amerykańska, burgery, steki

Ceny: 40-60 zł

Typ lokalu: restauracja

Przewodnik: nowe miejsca

Okazja: lunch, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi