Gault & Millau 2017 – nowa edycja żółtego przewodnika

14 grudnia 2016

27 listopada odbyła się premiera trzeciej edycji przewodnika Gault & Millau 2017. Uroczysta gala odbyła się w odrestaurowanej przestrzeni EC 1 w Łodzi. Na sali zasiadło 600 gości, w tym 350 najlepszych szefów kuchni w kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w tej uroczystości już po raz trzeci, ponownie w roli patrona medialnego. Zanim dostaliśmy przewodniki, na scenie rozdano nagrody szefom kuchni. W pięciu kategoriach wybrano szefów kuchni najlepiej ocenionych przez inspektorów Gault & Millau – oto lista nagrodzonych:

Gault Millau 2017 stół

Gault Millau 2017 stoły

Gault Millau Restaurantica

Szef kuchni tradycyjnej: Andrzej Polan – Mała Polana Smaków, Warszawa. Ta nagroda ucieszyła mnie najbardziej, bo uwielbiam Małą Polanę Smaków i często tam wracam. Należało mu się!

Inni nominowani: Maciej Barton – Pałac w Orli, Janusz Fic – Dwór Sieraków, Grzegorz Labuda – Szafarnia 10, Gdańsk, Rafał Kowalczyk – Stary Dom, Warszawa

Kobieta szef:  Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław

Inni nominowani: Urszula Czyżak – Lawendowe Termy, Uniejów, Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin, Katarzyna Rogowska – Cadenza, Katowice, Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Malika, Gdynia

Młody talent: Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław

Inni nominowani: Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń, Łukasz Cichy – Biała Róża, Kraków, Paweł Kras – Bottiglieria 1881, Kraków, Marcin Przybysz – Belvedere, Warszawa

Szef jutra:  Ernest Jagodziński, Cucina 88, Poznań

Inni nominowani: Mirosław Jabłoński – Delight, Łódź, Sebastian Krauzowicz – Sfera by Krauzowicz, Toruń, Maciej Rosiński – Affogato Restaurant, Łódź, Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin

Szef roku: Andrea Camastra – Senses, Warszawa

Inni nominowani: Martin Gimenez Castro – Salto, Warszawa, Witek Iwański – Aruana, Serock, Artur Skotarczyk – Muga, Poznań, Krzysztof Żurek – Trzy Rybki, Kraków

Gault Millau 2017 nagrodzeni

Po wręczeniu nagród nominowani szefowie przygotowali 6-daniową kolację. Spośród zaserwowanych dań największe wrażenie zrobiła na mnie propozycja Katarzyny Daniłowicz – jajko na miękko z wege kaszanką i burakiem – a także halibut z mlekiem kokosowym w połączeniu z mango i chilli przygotowany przez Ernesta Jagodzińskiego. Amuse bouche przygotował Mirosław Jabłoński, zimną przystawkę Janusz Fic, główne danie mięsne Martin Gimenez Castro, a deser Maciej Rosiński.

Gault Millau stoły

Gault Millau przystawka ciepła

Gault Millau danie rybne

Gault Millau deser

W najnowszej edycji przewodnika znalazło się 460 restauracji (o 70 więcej niż rok wcześniej), 120 hoteli i 160 produktów regionalnych. Lista restauracji warszawskich wzrosła ze 101  do 124.  Poniżej lista 29 miejsc z Warszawy, które uzyskały najwięcej czapek i punktów (minimum 2 czapki, minimum 13 punktów). Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych!

  1. Senses 18/20, 4 czapki
  2. Atelier Amaro 17,5/20, 4 czapki
  3. L’Enfant Terrible 16/20, 3 czapki
  4. Salto 15,5/20, 3 czapki
  5. Concept 13 15/20, 3 czapki
  6. La Rotisserie 15/20, 3 czapki
  7. Nolita 15/20, 3 czapki
  8. Ale Wino  14/20, 2 czapki
  9. Amber Room 14/20, 2 czapki
  10. Belvedere 14/20, 2 czapki
  11. Mała Polana Smaków 14/20, 2 czapki
  12. Bistro de Paris 13,5/20, 2 czapki
  13. Brasserie Warszawska 13,5/20, 2 czapki
  14. Butchery & Wine 13,5/20, 2 czapki
  15. Casa Pablo 13,5/20, 2 czapki
  16. Dyletanci 13,5/20, 2 czapki
  17. N31 by Robert Sowa 13,5/20, 2 czapki
  18. Ole 13,5/20, 2 czapki
  19. Opasły Tom 13,5/20, 2 czapki
  20. Platter by Karol Okrasa 13,5/20, 2 czapki
  21. Signature 13,5/20, 2 czapki
  22. Elixir  by Dom Wódki 13/20, 2 czapki
  23. InAzia 13/20, 2 czapki
  24. Kafe Zielony Niedźwiedź 13/20, 2 czapki
  25. Kieliszki na Próżnej 13/20, 2 czapki
  26. MOD 13/20, 2 czapki
  27. Restauracja Fusion 13/20, 2 czapki
  28. Wilcza 50 13/20, 2 czapki
  29. Winosfera 13/20, 2 czapki

Od czasu Gali słychać w środowisku szefów kuchni i właścicieli restauracji gorące dyskusje. Niektórzy mają pretensje za nieścisłości w przewodniku, inni nie zgadzają się z ocenami. Niezależnie od tego kto ma rację Gault & Millau zmienia rzeczywistość gastronomiczną w naszym kraju, zbiera szefów pod jednym dachem i jest punktem odniesienia dla wielu restauracji w Polsce. Dla mnie Gault & Millau jest szczególnie użyteczny przy podróżach poza Warszawę. Czasem się nie zgadzam z przedstawioną tam oceną, a czasem mogłabym napisać o danym miejscu dokładnie to samo. Ale to jedyny przewodnik drukowany, który obejmuje całą Polskę!

Z warszawskich nowości w 2017 edycji przewodnika szczególnie cieszy mnie pojawienie sie w zestawieniu Bibendy, która jest miejscem świetnym jakościowo, do którego regularnie wracam. Inne nowe miejsca które zdecydowanie zasłużyły, żeby tam się znaleźć i w których staram się jadać to Mod, Ceviche Bar, Elixir, Rozbrat20, Kieliszki na Próżnej, Dyletanci. W przyszłym roku liczę, że do ich grona dołączą m.in: Bez Tytułu, Regina Bar, Bez Gwiazdek, Plato i Lokal na Rybę.

Źródło zdjęć: Gault&Millau/Teodor Klepczyński

Podsumowanie

Przewodnik: wydarzenia