Gault & Millau 2017 – nowa edycja żółtego przewodnika
14 grudnia 2016
27 listopada odbyła się premiera trzeciej edycji przewodnika Gault & Millau 2017. Uroczysta gala odbyła się w odrestaurowanej przestrzeni EC 1 w Łodzi. Na sali zasiadło 600 gości, w tym 350 najlepszych szefów kuchni w kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w tej uroczystości już po raz trzeci, ponownie w roli patrona medialnego. Zanim dostaliśmy przewodniki, na scenie rozdano nagrody szefom kuchni. W pięciu kategoriach wybrano szefów kuchni najlepiej ocenionych przez inspektorów Gault & Millau – oto lista nagrodzonych:
Szef kuchni tradycyjnej: Andrzej Polan – Mała Polana Smaków, Warszawa. Ta nagroda ucieszyła mnie najbardziej, bo uwielbiam Małą Polanę Smaków i często tam wracam. Należało mu się!
Inni nominowani: Maciej Barton – Pałac w Orli, Janusz Fic – Dwór Sieraków, Grzegorz Labuda – Szafarnia 10, Gdańsk, Rafał Kowalczyk – Stary Dom, Warszawa
Kobieta szef: Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
Inni nominowani: Urszula Czyżak – Lawendowe Termy, Uniejów, Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin, Katarzyna Rogowska – Cadenza, Katowice, Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Malika, Gdynia
Młody talent: Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław
Inni nominowani: Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń, Łukasz Cichy – Biała Róża, Kraków, Paweł Kras – Bottiglieria 1881, Kraków, Marcin Przybysz – Belvedere, Warszawa
Szef jutra: Ernest Jagodziński, Cucina 88, Poznań
Inni nominowani: Mirosław Jabłoński – Delight, Łódź, Sebastian Krauzowicz – Sfera by Krauzowicz, Toruń, Maciej Rosiński – Affogato Restaurant, Łódź, Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin
Szef roku: Andrea Camastra – Senses, Warszawa
Inni nominowani: Martin Gimenez Castro – Salto, Warszawa, Witek Iwański – Aruana, Serock, Artur Skotarczyk – Muga, Poznań, Krzysztof Żurek – Trzy Rybki, Kraków
Po wręczeniu nagród nominowani szefowie przygotowali 6-daniową kolację. Spośród zaserwowanych dań największe wrażenie zrobiła na mnie propozycja Katarzyny Daniłowicz – jajko na miękko z wege kaszanką i burakiem – a także halibut z mlekiem kokosowym w połączeniu z mango i chilli przygotowany przez Ernesta Jagodzińskiego. Amuse bouche przygotował Mirosław Jabłoński, zimną przystawkę Janusz Fic, główne danie mięsne Martin Gimenez Castro, a deser Maciej Rosiński.
W najnowszej edycji przewodnika znalazło się 460 restauracji (o 70 więcej niż rok wcześniej), 120 hoteli i 160 produktów regionalnych. Lista restauracji warszawskich wzrosła ze 101 do 124. Poniżej lista 29 miejsc z Warszawy, które uzyskały najwięcej czapek i punktów (minimum 2 czapki, minimum 13 punktów). Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych!
- Senses 18/20, 4 czapki
- Atelier Amaro 17,5/20, 4 czapki
- L’Enfant Terrible 16/20, 3 czapki
- Salto 15,5/20, 3 czapki
- Concept 13 15/20, 3 czapki
- La Rotisserie 15/20, 3 czapki
- Nolita 15/20, 3 czapki
- Ale Wino 14/20, 2 czapki
- Amber Room 14/20, 2 czapki
- Belvedere 14/20, 2 czapki
- Mała Polana Smaków 14/20, 2 czapki
- Bistro de Paris 13,5/20, 2 czapki
- Brasserie Warszawska 13,5/20, 2 czapki
- Butchery & Wine 13,5/20, 2 czapki
- Casa Pablo 13,5/20, 2 czapki
- Dyletanci 13,5/20, 2 czapki
- N31 by Robert Sowa 13,5/20, 2 czapki
- Ole 13,5/20, 2 czapki
- Opasły Tom 13,5/20, 2 czapki
- Platter by Karol Okrasa 13,5/20, 2 czapki
- Signature 13,5/20, 2 czapki
- Elixir by Dom Wódki 13/20, 2 czapki
- InAzia 13/20, 2 czapki
- Kafe Zielony Niedźwiedź 13/20, 2 czapki
- Kieliszki na Próżnej 13/20, 2 czapki
- MOD 13/20, 2 czapki
- Restauracja Fusion 13/20, 2 czapki
- Wilcza 50 13/20, 2 czapki
- Winosfera 13/20, 2 czapki
Od czasu Gali słychać w środowisku szefów kuchni i właścicieli restauracji gorące dyskusje. Niektórzy mają pretensje za nieścisłości w przewodniku, inni nie zgadzają się z ocenami. Niezależnie od tego kto ma rację Gault & Millau zmienia rzeczywistość gastronomiczną w naszym kraju, zbiera szefów pod jednym dachem i jest punktem odniesienia dla wielu restauracji w Polsce. Dla mnie Gault & Millau jest szczególnie użyteczny przy podróżach poza Warszawę. Czasem się nie zgadzam z przedstawioną tam oceną, a czasem mogłabym napisać o danym miejscu dokładnie to samo. Ale to jedyny przewodnik drukowany, który obejmuje całą Polskę!
Z warszawskich nowości w 2017 edycji przewodnika szczególnie cieszy mnie pojawienie sie w zestawieniu Bibendy, która jest miejscem świetnym jakościowo, do którego regularnie wracam. Inne nowe miejsca które zdecydowanie zasłużyły, żeby tam się znaleźć i w których staram się jadać to Mod, Ceviche Bar, Elixir, Rozbrat20, Kieliszki na Próżnej, Dyletanci. W przyszłym roku liczę, że do ich grona dołączą m.in: Bez Tytułu, Regina Bar, Bez Gwiazdek, Plato i Lokal na Rybę.
Źródło zdjęć: Gault&Millau/Teodor Klepczyński
Podsumowanie
Przewodnik: wydarzenia