Powidoki Bistro – nad Wisłę nie tylko po widoki

24 września 2017

Powidoki Bistro to nowa restauracja nad Wisłą, która oprócz widoków na Bulwary Wiślane, oferuje koreańsko-polskie połączenia tworzone przez szefa kuchni zwanego „Czesiem z Pragi”. Czy warto tam wpaść po coś więcej niż tylko po widoki?   

Mamy coraz więcej odpowiedzi na pytanie: Gdzie zjeść nad Wisłą?. W pawilonie, w którym mieści się Muzeum Sztuki Nowoczesnej otworzyło się niedawno bistro Powidoki. W kuchni szefuje tu Jae Ho, z pochodzenia Koreańczyk, który serwuje autorską kuchnię opartą o smaki Azji Wschodniej. Poszukiwacze azjatyckich smaków mieli okazję poznać go jako „Czesia z Pragi” m.in. na Nocnym Markecie i w restauracji Omami.

bistro powidoki logo

W weekendowe popołudnie siadamy na rozległym tarasie z widokiem na bulwary i Wisłę. W pogodne dni to najlepsza opcja, ale Powidoki – w przeciwieństwie do wielu nadwiślańskich miejscówek – to lokal całoroczny. W chłodniejsze dni czeka na nas przestronne wnętrze pawilonu z bardzo wysoko położonym sufitem. Pawilon, w którym mieści się restauracja dzieląca przestrzeń z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, to projekt austriackiego architekta Aldofa Kirchanitza. Budynek został przeniesiony z Berlina, gdzie pełnił podobną funkcję, przez dwa lata funkcjonowała w nim tymczasowa siedziba Kunsthalle.

powidoki widok na wisłę

Azjatycko-polski mix

Menu Powidoków to połączenie kuchni azjatyckiej i polskich produktów. Mamy tu więc tatar i gruszkę nashi, tofu smażone na wódce, korzeń lotosu i ser koryciński, czy rzodkiew z grzybami japońskimi. Powidoki to także spory wybór piw rzemieślniczych z lokalnych, małych browarów. Jest także specjalna karta z daniami do piwa, którymi można się dzielić, takimi jak smażone skrzydełka z kurczaka, smażone różyczki brokułu, czy czipsy ziemniaczane z dipem buraczano-limonkowym. Lokal jest otwarty na różne potrzeby dietetyczne, w karcie są dania wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe, a wszystkie odpowiednio oznaczone.

powidoki stół

Czipsy jak placki ziemniaczane

Czipsy ziemniaczane z dipem buraczano limonkowym (14 zł) bardziej przypominają w strukturze placki ziemniaczane niż chipsy, które znamy. Są przyjemnie chrupiące, a lekko pikantny sos z orzeźwiająco-słodkimi nutami idealnie domyka całą kompozycję.  To bardzo miły i zachęcający początek. Pięknie prezentuje się tatar wołowy na gruszce nashi z orzechami piniowymi i olejem sezamowym ( 24 zł), ciekawe są chrupiące kawałki gruszki czy marynowana rzepa, ale całości brakuje mocniejszego przełamania i doprawienia, jest za spokojnie i za smutno w smaku.  Nie jestem także wielkim fanem zupy miso (12 zł) na domowym dashi z tofu, mikroliścmi groszku i chlebowym czipsem, ale to chyba po prostu nie są moje smaki.

powidoki czipsy

powidoki tatar

Obrazy na talerzach

Pozytywnie zaskakujący i niezwykle uzależniający jest makaron ziemniaczany z grzybami shitake, piklowanym burakiem  (26 zł) zwykle podawany z tofu smażonym na wódce lub kurczakiem, ale zdecydowaliśmy się na wersję bez tych dodatków. Oprócz grzybów znajdziemy tu chrupiącą fasolkę, cebulę i marchewkę. Wyjątkowo atrakcyjnie pod względem wizualnym prezentuje się wolno pieczony boczek (29 zł), który ułożony został na liściach pachnotki, a przykryty orzeźwiającym sosem z dymki i imbiru. Mięso jest mięciutkie, a dobrą robotę robi tu sos, który odświeża i wprowadza ziołowe nuty. Niczego daniu nie brakuje i wszystko się pięknie równoważy. Jesienną kolorystyką cieszą żeberka cielęce duszone w sake i mirin (34) z kurkami i czipsem z parmezanu. To proste i dobrze pomyślane danie.

powidoki makaron ziemniaczany

powidoki żeberka

powidoki żeberka

powidoki makaron

Powidoki Bistro, nowy lokal z azjatycko-polskim fusion dzielący przestrzeń z Muzeum Sztuki Nowoczesnej, to doskonały pretekst żeby wybrać się nad Wisłę, nie tylko gdy świeci słońce i nie tylko po piękne widoki 🙂 Cieszy mnie umiejętność łączenia smaków, a także artystyczne zacięcie szefa kuchni, którego dania zdają się być wymalowane na talerzach. Pozytywnie zaskakuje sympatyczna obsługa, a także bardzo przystępne ceny.

Powidoki Bistro, Wybrzeże Kościuszkowskie 22, Warszawa, Śródmieście, tel. 22 431 07 58