MagazyNova restauracja rodzinna na Mokotowie

5 marca 2018

MagazyNova, nowa restauracja na Mokotowie, to restauracja rodzinna – na śniadanie, lunch czy popołudniowe spotkanie. W karcie – lokalne składniki, dania wegetariańskie, bezglutenowe. Macie ochotę na szakszukę z chorizo, kanapkę z flakami, suma czy kaszankę  z Żukowa? A może na na deser beza z kajmakiem i czarną porzeczką? Zajrzyjcie do MagazyNovej… 

O otwarciu MagazyNovej wiedziałam jeszcze długo zanim lokal został wynajęty. Właścicielkę, Edytę znam od ponad 20 lat  🙂 i jak dziś pamiętam ten dzień kiedy czekałyśmy na wyniki z kolokwium ze statystyki na SGH okazało się, że urodziłyśmy się dokładnie tego samego dnia i … roku. Edyta do tej pory podobnie jak ja przez wiele lat pracowała w korporacji… Śledząc od dawna historie ludzi pracujących w branży gastronomicznej i znając niełatwe życie w gastronomii, próbowałam ją odwieść od pomysłu otwarcia lokalu. Na szczęście nie byłam zbyt przekonująca…

MagazyNova otworzyła się w lutym na rogu Garażowej i Magazynowej, w okolicach Telewizji Polskiej i Mordoru. Właściciele określają siebie jako restaurację rodzinną: jest tu specjalny kącik dla dzieci, krzesełka, przewijak w łazience i specjalne dziecięce menu. To przestronna restauracja na ponad 40 miejsc, bez problemu można się tu spotkać większą grupą – z dziećmi, ale również bez dzieci. Wystrój jest prosty, minimalistyczny, ale jednak oswojony kwiatami… Moją uwagę zwracają także atrakcyjne talerze, na których podawane są wszystkie dania.

MagazyNova wnętrze

MagazyNova bar

Zdrowo i lokalnie  

Zjemy tu zgodnie z trendami, króluje zdrowie i lokalność. W menu znajdziemy propozycje wegetariańskie, a większość  dań głównych to dania bezglutenowe. Dla dbających o zdrowie jest chleb razowy, makaron bezglutenowy, razowy, naleśniki orkiszowe. Wędliny serwowane w lokalu produkowane są przez rodzinę Marciniaków z Żukowa, ryby wędzone są w tradycyjnej hodowli w Dzigorzewie, a jaja pochodzą od szczęśliwych kur.

W tygodniu już od godziny ósmej rano, a w weekendy od dziesiątej w MagazyNovej zjemy śniadanie. Do wyboru jest m.in szakszuka z chorizo (w opcji wegetariańskiej z tofu), jajecznica, jaglanka, naleśniki orkiszowe, dla głodomorów znajdzie się śniadanie angielskie z kiełbasą, fasolką, jajkiem i boczniakami. Możemy także zamówić jedną z kanapek: z kurczakiem, wędzonym sumem lub z hummusem. Od poniedziałku do piątku restauracja zaprasza na menu lunchowe, zupę i drugie zjemy za 23 zł, można też wybrać tylko jedno z dań. Codziennie od 12:00 obowiązuje też stała karta, a w niej na przystawkę flaki w bułce, hummus, kaszanka i tatar, grzybowy bulion i krem pomidorowy z papryką czy sałatki np. z wędzonym sumem, z kozim serem lub  z kurczakiem. Dania główne to m.in. sum, polędwiczka wieprzowa, kluski jarmużowe czy makaron z jagnięciną. Desery to przede wszystkim bezy z Bezowni, ale także kilka innych ciast, które wystawione są w gablocie na barze. Osobne menu dedykowane jest dzieciom, a w nim pomidorowa, rosół, kurczak (na szczęście bez panierki!), sum czy naleśniki orkiszowe. Menu w MagazyNovej ma zmieniać się kilka razy w roku, oprócz tego w weekendy będzie dostępna specjalna oferta z daniami poza karty. To dobry pomysł dla regularnych gości, będzie pretekst do powrotów. A co do picia? Kawy, duży wybór herbat, soki od La Koguta, lemoniady od Lemon Brothers czy Bombilla. Lokal jeszcze nie ma zezwolenia na sprzedaż alkoholu, ale ma się to wkrótce zmienić, w MagazyNovej napijemy się niedługo wina i piwa.

Flaki w bułce, kaszanka z Żukowa

MagazyNovą odwiedzamy w godzinach lunchowych, wiec menu śniadaniowe już nie jest dostępne, ale udaje mi się przekonać kelnerkę i zamówić szakszukę z chorizo (19 zł) ze śniadaniowej karty dostępnej tylko do południa. Na kolorowym talerzu znajduję pomidory, seler naciowy, soczewicę, chorizo, czarne oliwki. To przyjemne i lekko pikantne danie. Zwykle w szakszuce jajka są mniej ścięte i bardziej połączone z warzywami, ale ta opcja też  mi odpowiada. Spośród śniadań ciekawie zapowiada się także kanapka z wędzonym sumem czy jajecznica z grzybami. Wśród przystawek warto sięgnąć po flaki w bułce (24 zł). To porządna porcja flaków, w sosie pomidorowym, z piklami, z jajkiem sadzonym, pikantna, tak jak lubię. Brawo za kreatywny pomysł i świetne wykonanie. Koniecznie spróbujcie również kaszanki z Żukowa (22 zł) – to duża porcja bardzo dobrej jakościowo, idealnie przyprawionej kaszanki, podanej z konfiturą z cebuli i musem z jabłka grójeckiego i gorczycą. Esencjonalny i bardzo udany jest także grzybowy bulion (14 zł), w którym nie pożałowano grzybów i można się na chwilę przenieść na tradycyjny wigilijny stół.

MagazyNova szakszuka

MagazyNova flaki w bułce

MagazyNova kaszanka

MagazyNova grzybowa

Sum z chorizo i ta beza!

Najciekawszą pozycją wśród dań głównych jest sum (44 zł). Nie ma tu charakterystycznego dla tej ryby aromatu i posmaku błota, ryba jest soczysta, a dodatki – chorizo, paprykowy sos, boczniaki i kasza – świetnie się uzupełniają. Miękki i soczysty jest długo pieczony boczek (29 zł), któremu towarzyszy purée z selera, cukier muscavado, ciemny sos i boczniaki. Kosztuję też grzybowej carbonary (26 zł) z makaronem razowym, grzybami, śmietanką ziołową, jajkiem poche i tartym serem bursztyn. To bardzo udane danie. Dobrze zrobiony jest także Antrykot  (45 zł) choć nie ma możliwości wybrania stopnia wysmażenia, bo przygotowany jest sous vide. Mimo, że nie jest krwisty jak zwykle zamawiamy, jest miękki i soczysty. Towarzyszy mu z purée z selera, palone masło i orzechy laskowe. Miłośnikom tradycyjnych dań spodoba się kurczak wiejski (33 zł), soczysty, niezwykle miękki, podany z wyśmienitym ziemniaczanym purée o mocnych maślanych nutach, z groszkiem i emulsją musztardową. Mimo, że dania prezentują się nieźle, to niepotrzebnie we wszystkich daniach jest użyty ten sam garnish, ten sam zestaw sałat – przykrywa on główne składniki potraw, a talerze z różnymi propozycjami robią się bardzo podobne do siebie. Ograniczyłabym ilość tych samych zielonych elementów na każdym talerzu. Uwaga! Porcje dań głównych w MagazyNovej są ogromne! Mimo tego, nie wychodźcie z MagazyNovej bez deseru. Koniecznie spróbujcie bezy z karmelem i czarną porzeczką od Bezowni. To jeden z lepszych tortów bezowych jakie jadłam – jednocześnie słodki, z mocną kwaśną nutą, idealny.

MagazyNova sum

MagazyNova boczek

MagazyNova carbonara

MagazyNova antrykot

MagazyNova kurczak

MagazyNova beza

MagazyNova to restauracja  prowadzona z sercem i pasją co widać na sali i na talerzach. Coś dla siebie znajdą tu zarówno poszukiwacze smaków jak i wielbiciele bardziej tradycyjnej kuchni. To miejsce na spotkania z przyjaciółmi, przyjazne dzieciom, które są tu mile widzianymi gośćmi. To dobrze że nie udało mi się odradzić Edycie otwarcia tej knajpy… W weekendy lepiej zarezerwować stolik, bo lokal ma już swoich stałych gości i ciągle pojawiają się kolejni. Ja na pewno wrócę spróbować kanapki  z wędzonym sumem, mam ochotę powtórzyć też kaszankę czy flaki w bułce.

MagazyNova, ul. Garażowa 5a, Warszawa, Mokotów, tel. 22 404 80 84