Eden Bistro – zagrajmy w zielone!

22 lipca 2019

Eden to wegetariańska i wegańska restauracja otwarta ponad rok temu przez warszawskich foodies, właścicieli kulinarno-lifestylowego Magazynu Usta, Monikę Brzywczy i Krzysztofa Kozanowskiego. Kuchnia inspirowana jest m.in. ich podróżami kulinarnymi, a w daniach znajdziemy smaki i składniki pochodzące z różnych stron świata.

Eden, wegetariańską restaurację, która mieści się w historycznej kamienicy przy ulicy Jakubowskiej na Saskiej Kępie, odwiedzamy rok po otwarciu. Ogródek przyciąga zielonym otoczeniem, a dla gości jest także dostępna klimatyczna szklarnia. Eden to nie tylko spory ogród, ale także przestronny dwupoziomowy lokal całoroczny. Budynek jest nam dobrze znany, wpadaliśmy tu czasem do restauracji Kuchnia Funkcjonalna. Dom, w którym teraz jest Eden ma długą historię, został zaprojektowany i wybudowany w 1928 roku przez architekta Czesława Przybylskiego, a architektura budynku zaliczana jest do okresu funkcjonalizmu.

Eden Bistro zdjęcie ogrodu

Eden Bistro ogród 2

W menu inspiracje z różnych stron świata

Co zjemy w restauracji Eden? Od 10 do 12 w tygodniu, a do 13 w weekendy obowiązuje karta śniadaniowo-brunchowa. Możemy wybrać np. francuskie tosty na słodko, tosty na słono, huevos rancheros, owsiankę kokosową z bananem lub owocami czy grzankę pszenno-żytnią na zakwasie z pate grzybowym. W karcie popołudniowej znajdziemy wegetariańskie dania inspirowane kuchniami z różnych stron świata. Kusi zielone tabbouleh z bobem, sałatka z makaronem z batata, tacosy, frytki z batata czy laksa z rokitnikiem. Eden to także długa lista win, która wydaje się nie kończyć. Są to przede wszystkim wina organiczne, często pochodzące z mniejszych winnic, z dużym wyborem win pomarańczowych.

Jedzenie dopasowane do pogody

Eden odwiedzamy w słoneczny dzień, kiedy mamy ochotę na coś letniego, sezonowego, lekkiego. Rozpoczynamy wszyscy zgodnie od chłodnika (21 zł) – całkiem innego od tych, które znamy i możemy zjeść w większości warszawskich restauracji. Znajdziemy w nim smaki melona, zielonego ogórka, mango, gomasio, a wszystko przygotowane jest na jogurcie sojowym. Przyjemnej struktury nadają zupie owoce pokrojone na niewielkie kawałki, a słodki smak chłodnika przełamany jest pikantnymi nutami marynowanego jalapeno. Ten chłodnik to idealne danie na lato, do jedzenia w promieniach przygrzewającego słońca.

Eden Bistro

Sezon szparagowy już się kończył, więc zamawiamy szparagi póki jeszcze były w restauracyjnych menu. W Edenie warta uwagi jest sałata ze szparagami w tempurze (23 zł). Zielone szparagi obtoczone są w lekkiej, czarnej chrupiącej tempurze, a na talerzu znajdziemy też rukiew wodną, musztardowiec, mizunę, truskawki, grillowane rzodkiewki, szczypiorek, dukkach, kurkumowy dressing i jogurtowy sos tahini. Mimo, że lista składników wydaje się nie kończyć i można by ją trochę skrócić, to danie dobrze się komponuje i smakuje bez zarzutu. Spośród dwóch dostępnych rodzajów tacos próbujemy tacos z palonym bakłażanem (31 zł ). W karcie jest jest też tacos z awokado w tempurze, ale akurat nie jest dostępne. Na kolorowych tacos oprócz bakłażana znajdujemy sałatkę coleslaw z czerwonej kapusty, szpinak, rzodkiewkę, ziołową cremę, pestki granatu, sos z tamaryndowca i pomarańczy.Danie jest bardzo udane, lekkie, pełne smaku. Wiosenny bowl (28 zł) to miks wiosenno – letnich smaków. Mamy tu młode ziemniaki w glazurze klonowej, chrupiący kalafior panko, sos tamari sriracha, fasolkę szparagową i groszek ze szpinakiem i wakame, botwinkę z wasabi, perilla kimchi i nasiona sezamu. Podobają mi się różne struktury dania, a także kolory na talerzu.

Eden Bistro dania

Eden Bistro

Oryginalne talerze

Na uwagę w Edenie zasługuje sposób podania dań. Właściciele są miłośnikami polskiej ceramiki i prawie każde danie podane jest na innym talerzu. Zjemy tu na talerzach pochodzących od m.in. MuaStudios, Alchemicus, Artura Wesołowskiego, Ani Ani czy Fenek Studio.

Eden Bistro. Tak czy nie?

My jesteśmy na tak! Eden warto odwiedzić nawet gdy nie jesteście wegetarianami. To idealna miejscówka szczególnie na lato z zielonym, lekkim menu dopasowanym do pogody. Dania są lekkie, pełne smaku, a obsługa uśmiechnięta, pojawiająca się wtedy kiedy trzeba i pomocna w wyborze.

Eden Bistro, ul. Jakubowska 6, Praga Południe, Warszawa, tel. 698 646 662

Podsumowanie

Dzielnica: Praga Południe

Kuchnia: wegetariańska

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Dodatkowe wymagania: ogródek letni

Okazja: lunch, śniadanie, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi