Galicja gdzie zjeść? Kulinarny przewodnik cz.1
17 lutego 2020
Galicja – nazywana Zieloną Hiszpanią – to jeden z moich ulubionych regionów Półwyspu Iberyjskiego pod względem kulinarnym. To wyśmienite ryby i owoce morza, które poławia się w Oceanie Atlantyckim, doskonałe mięsa, sery ze znakiem DOP czy wyjątkowe wina z oznaczeniem Rias Baixas, Ribeira, Sacram, Valdeorras i Monterrei. W przewodniku po najsmaczniejszych miejscach, które odwiedziłam podczas dwóch wyjazdów do Galicji znajdziecie restauracje (w cz.1), winnice, targi z jedzeniem i kulinarne atrakcje (cz.2). Przewodnik po restauracjach nie uwzględnia stolicy regionu – Santiago de Compostela, bo na to wyjątkowe miasto poświęciłam osobny artykuł. Zapraszam też do zajrzenia do ilustrowanego zdjęciami przewodnika „Co zjeść w Galicji„, który także przyda się w podróży po tym regionie.
RESTAURACJE (posortowane miastami, w których się znajdują)
O CEBREIRO
San Giraldo de Aurillac, Pedrafita do Cebreiro – Lugo
Obiad w tradycyjnej restauracji w Ponte Maceira, gdzie zatrzymują się pielgrzymi wędrujący Szlakiem Świętego Jakuba to przegląd typowych regionalnych dań z gór. Rozpoczynamy od sopa de cocido czyli dość gęstego i klarownego rosołu z makaronem, kontynuując popularnym cocido Gallego, na które składa się kilka wypełnionych jedzeniem tac, którymi mógłby posilić się chyba pułk wojska. Na jednym z talerzy mamy ziemniaki, na drugim kawał świni podany razem z głową, na kolejnym – żołądki, a na jeszcze innym chorizo i wieprzowina… Na deser polecam m.in. świeży lokalny ser o cebreiro, który idealnie smakuje z pigwową marmoladą membrillo i miodem. Na pielgrzymim szlaku nie może też zabraknąć Tarty de Santiago, najbardziej znanego galicyjskiego deseru.
ARZUA
A Painza, Santa maria de Villadavil
Na drodze między Lugo, a Santiago de Compostella warto odwiedzić restaurację A Painza położoną w miejscowości Arzua. Podoba mi się ta spokojna i cicha okolica, rustykalne wnętrza i kuchnia koncentrująca się na produktach z regionu będąca połączeniem kuchni gór i morza. Specjalnością lokalu są grillowane mięsa i ryby, a w szczególności bezbłędny dorsz. Jemy tu wyśmienite croquetas, zamburinas, ośmiornicę czy dorsza z grilla.
BAIONA
Paco Duran, Rúa da Igrexa, 60
Rodzinna restauracja z pięknym widokiem na miasto Baiona i wyspy Cies. Warto zatrzymać się tu na obiad czy kolację po odwiedzeniu jednej z bardziej malowniczych atrakcji Galicji – Islas Cies. Lokal specjalizuje się w kuchni galicyjskiej, a przede wszystkim w lokalnych rybach i owocach morza. Restauracja może się pochwalić wyróżnieniem Bib Gourmand przyznawanym przez przewodnik Michelin za wysoką jakość w stosunku do ceny. Próbowaliśmy tutaj regionalnych przystawek: empanady, kalmarów, małych grillowanych sardynek czy pimientos de padron. Na danie główne warto zamówić żabnicę o mięsistym białym mięsie o idealnej strukturze i smaku.
CAMBADOS
O Bo Paladar, Av. de Vilagarcia, 13
Restauracja w Cambados specjalizująca się w owocach morza, rybach i wołowinie z Galicji podanej w kreatywny sposób, z nieoczywistymi dodatkami. Kosztujemy tu małże brzytwy z salsą ponzu i imbirem, ser tetilla z anchois i papryczkami, vieira duszone, sałatkę z kraba, paellę z prawdziwkami i vieiras.
A Fonte Do Vino, Pza. das Rodas, 3
Restauracja i tapas bar zlokalizowana w historycznym centrum Cambados, przy placu Rodas. To miejsce na świetne, świeże owoce morza i tradycyjną kuchnię galicyjską bazująca na sezonowych, lokalnych produktach.
CARRIL
Casa Lolina, C/ Alameda, 1, Puerto de Carril
Carril to najlepsze miejsce żeby spróbować specjalności Galicji – małż sercówek, które hoduje się na farmach w tej i okolicznych miejscowościach. W Casa Lolina położonej tuż przy porcie rybackim zjemy dania przygotowane z produktów z pobliskiego targu rybnego m.in. empanadę z małżami, małże a la marinera (w pikantnym sosie) czy morszczuka po galicyjsku.
OURENSE
Pulperia Asador A Feira, Rúa Beato Sebastián Aparicio, 4
A Feira w Ourense to pulperia, czyli restauracja specjalizująca się w ośmiornicy a la feira (podawana z ziemniakami i papryką, zwana poza tym regionem ośmiornicą po galicyjsku). Oprócz specjalności lokalu kosztujemy tu ceviche z ośmiornicy, zamburinas, a także lokalną wołowinę i wieprzowinę.
PARADA DEL SIL
O Balcon de Ribeira, plaza do, Praza do Barquillero, 4
Apartamenty i restauracja w sercu Ribeira Sacra, skąd pochodzą produkty wykorzystywane w restauracji. Wśród lokalnych dań serwowanych w restauracji warto spróbować empanady z mięsem, langustynek z pieca czy rurek z kremem (canas).
RIBADEO
Restaurante Javier Montero, Estrada Villaselán, 14,
Otwarta pod koniec 2018 roku elegancka restauracja fine dining połączona z hotelem. Javier Montero reprezentuje kreatywną kuchnię opartą na tradycjach kuchni galicyjskiej. Dania – głównie oparte na rybach i owocach morza nie tylko smakują wyśmienicie, ale wyróżniają się także elegancką i kreatywną prezentacją. Próbujemy tu m.in. takich smakołyków jak salpicon z ryby, krokiet z ryby i kraba na chlebie z atramentem kałamarnicy czy zupę salmorejo z małżami sercówkami.
O PORTO DO BARQUEIRO
A Sobreposta, Porto do Barqueiro
Restauracja z pięknym widokiem na port i ujście rzeki O Barqueiro. Działa od 2011 roku i specjalizuje się w rybach i owocach morza. Obiad rozpoczynamy od empanady z owocami morza, kosztujemy także kalmarów, tostów z tuńczykiem, na danie główne warta grzechu jest wyśmienita lubina z grilla.
FISTERRA
O Fragon, San Martiño de Arriba 22
Fisterra to jeden z najbardziej wysuniętych na zachód punktów kontynentalnej Europy. Na wzgórzu mieści się restauracja O Fragon z nowoczesnym, minimalistycznym wystrojem, tradycyjną galicyjską kuchnią i pięknym widokiem na ocean. To kuchnia oparta na lokalnym produkcie – specjalizująca się w rybach i owocach morza. Warto spróbować ich wyśmienitego menu degustacyjnego (40 euro za osobę) pozwalającego poznać najlepsze smaki Galicji.
VIGO
La Exscama, Rúa de Rosalía de Castro, 32
Restauracja z kreatywną kuchnią opartą o tradycyjne dania i lokalne produkty. Specjalizuje się w daniach rybnych (dania z rzek i morz Galicji).
Taberna a Pedra, Rúa Cesteiros, 2
Rodzinna tawerna prowadzona przez Gonzalo Pazos i jego rodzinę zlokalizowana na Starym Mieście na jednym z głównych placów Vigo, przy Placu Konstytucji. Proponuje tradycyjną kuchnię galicyjską, a jej specjalnością są galicyjski bulion, boczek z wieprzowiną, ryby, owoce morza, desery.
PONTEVEDRA
O Fanal, Rúa Arcebispo Malvar, 28
Restauracja popularna wśród mieszkańców, zwykle wypełniona ludźmi, specjalizująca się w mięsie i rybach z grilla.
LA CORUNA
Pulperia de Melide, Praza de España, 16
Lokal w centrum La Coruña przy Plaza de España specjalizujący się w ośmiornicy po galicyjsku (pulpo a feira), przez wielu uważany za najlepszą pulperię w mieście. To rodzinna restauracja prowadzona przez kolejne pokolenia pulpeiros, specjalistów od ośmiornicy, którzy gotują te mięczaki w miedzianych garnkach i przyrządzają je w tradycyjnym stylu.
Po kulinarne polecenia z tego miasta zapraszam do Kulinarnego przewodnika po Santiago de Compostela.
Mój kulinarny przewodnik po Galicji znajdziecie też na mapie, gdzie zaznaczyłam wszystkie warte odwiedzenia kulinarne perełki regionu.
Galicję odwiedziłam w ostatnim czasie dwukrotnie. Druga wizyta to niezwykła podróż po tych mniej i bardziej znanych zakątkach Galicji na zaproszenie Ambasady Hiszpańskiej i regionu Galicia.