Gdzie na szparagi w Warszawie? Szparagowe menu

9 maja 2009

sz1Maj to miesiąc szparagów na kulinarnych stołach Europy, gdzie królują przede wszystkim szparagi białe i zielone, rzadziej spotykane są odmiany fioletowe. Niezależnie od koloru to rarytas dla podniebienia, wykorzystywany w wielu kuchniach na całym świecie.

Szparagi są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mają mało kalorii (tylko 12 kcal w 100g), nie zawierają tłuszczu, ani cholesterolu. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu, fosforu, rutyny i wielu witamin. Polecane są także jako środek moczopędny i przeczyszczający, zwiększający krzepliwość krwi i zapobiegający pękaniu naczyń włosowatych.

Moda na sezon szparagowy w gastronomii przyszła do nas z Niemiec, gdzie restauracje prześcigają się w kreowaniu pomysłów na szparagowe dania. Już od kilku lat także w warszawskich lokalach gastronomicznych można obserwować zwiększone zainteresowanie tym „królewskim warzywem”. W tym roku jednak skala zjawiska zaczyna przybierać większe rozmiary niż w latach poprzednich. Szparagowe menu jest u nas modne i popularne, a specjalne karty poświęcone naszemu bohaterowi przygotowało przynajmniej kilkadziesiąt warszawskich lokali. Już od końca kwietnia szefowie kuchni wyczarowują dla nas szparagowe smakowitości.

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, gdyż trwa od końca kwietnia do 24 czerwca. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szparagowego menu w tym roku, to warto rozpocząć degustacje jak najszybciej, gdyż sezon trwa krótko, a na następny trzeba będzie czekać cały rok 🙁

Do skosztowania szparagowego menu zachęcają m.in.:

Blue Cactus ul. Zajączkowska 11, tel. 22 851 23 23

Jako jedna z pierwszych w Warszawie wprowadziła menu szparagowe, przez pierwsze dni sprowadzając je z zagranicy. Dania w nowym menu mają akcenty meksykańsko – śródziemnomorskie. Restauracja proponuje m.in. quessadillę z fetą i szparagami, szparagową tartę, zupę z wątróbkami, klasyczne szparagi w sosie holenderskim, łososia w cieście filo czy pierś z kurczaka faszerowaną fetą i szparagami.

Esencja Smaku ul.Odolańska 10, (restauracja zamknięta)

Esencja na Odolańskiej, która co miesiąc zaskakuje nową kartą dań, wprowadziła majowe menu pachnące wiosną. Wśród nowych propozycji lokalu królują szparagi podawane na różne sposoby min.: z roztopionym masełkiem (20 zł), z truskawkami, pomidorkami cherry, sałatami i fetą w tymiankowym vinegrecie (29 zł), Karkówka na szparagach z fetą i balsamico (40 zł)

Restauracje Kręglickich

W restauracjach należących do rodziny Kręglickich El Popo, Chianti, Mirador, Santorini, Absynt i Meltemi wprowadzono do karty szparagowe dania inspirowane kuchniami z różnych regionów świata.

Villa Rossini ul.Tyniecka 16a, tel.22 201 35 88

Ekskluzywne dania szparagowe znajdziemy w eleganckiej restauracji Villa Rossini. To tylko niektóre dania z długiej sezonowej karty: carppacio z białych szparag podawane z oryginalną szynką Bresaola, krem ze szparag podawany z wędzonymi paseczkami szynki “Black forest” lub wędzonym węgorzem, zapiekanka ze świeżych szparag z serem z “Piemont”

Vinarius ul.Bednarska 28/30 tel.(22) 828 88 61 (restauraja zmieniła nazwę na Vinares)

W codziennie modyfikowanej karcie znajdziemy proste, klasyczne dania szparagowe: szparagi na ciepło (25 zł) (zielone z bułką tartą i truskawką), szparagi z szynką serrano (35 zł)

Adler ul.Mokotowska 69, tel. (22) 628 73 84

Serwująca kuchnie bawarską i niemiecką restauracja poleca m.in. zupę krem ze szparagów (15 zł), sałatkę ze szparagów z szyjkami rakowymi i sosem cytrynowo-koperkowym (26,50 zł), szparagi z masłem, szynką szwarcwaldzką i młodymi ziemniakami (30,50 zł), a także solę ze szparagami i młodymi ziemniakami (46 zł)

KOM ul. Zielna 37, (restauracja zamknięta)

Restauracja z kuchnią fusion proponuje 8 dań ze szparagami w roli głównej lub drugoplanowej w tym: szparagowy crem brulee z małżami, tuńczyk w kremie z białych szparagów, tagliatelle z zielonymi szparagami i krewetkami.

Inne miejsca gdzie można skosztować w Warszawie sezonowego szparagowego menu:

Porta 13,  Cafe Rozmaryn Kompania Piwna, Jazz Bistro, Jeff’s, Ale Gloria, Lolek, Pizzeria Incanto, Trattoria Bocone, Ristorante Balgera, Boathouse , Mielżyński, Cafe Alibi, Dyspensa, CK Oboźnia Wine Lounge, Dom Polski, Dekanta, Gar, Studio Buffo

.

Zobacz także:

Restaurantica poleca: gdzie zjeść szparagi w Warszawie (sezon 2012)

Bagno – szparagi majówka i powiew lata  (maj 2012)

Podsumowanie

Typ lokalu: restauracja