Good Food Fest 2012 – relacja
17 listopada 2012
Dziś w Forcie Sokolnickiego na Żoliborzu (niedaleko pl. Wilsona) odbył się pierwszy kulinarny festiwal Good Food Fest. To jedna z pierwszych prób stworzenia dużego kulinarnego święta w stolicy, których jest pełno od lat na całym świecie. Festiwal ma na celu promocję zdrowego i dobrego jedzenia. W ramach Good Food Fest odbywają się kulinarne pokazy m.in. Tomka Woźniaka, Tomka Jakubiaka i Davida Gaboriaud, warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych,a także smakowisko czyli targ smakołyków z całej Polski. A na targu znajdziemy polskie szynki dojrzewające, chleby, różnorodne sery, ryby wędzone, miody, regionalne piwa… i nie tylko… Niby podobne produkty można spotkać co tydzień na Bio Bazaarze, ale tu wybór jest znacznie większy…
Smakosze mogą spróbować większości produktów w stoiskach producentów, a także zjeść dania przygotowane przez kilka warszawskich restauracji. Są m.in. zupy, sałatki i pasty od Tel Aviv, zupa i słodkości od DeliEs, sushi z Izumi Sushi, wegetariańska Vega, hinduskie dania z Namaste India…
Trafiam akurat na koncert grającego na garnkach i kubkach Ryśka Bazarnika i przerwę między pokazami. Próbuję wiele różnych smakołyków. Tu kawałek serka, tu chleb, węgorz, szynka, oliwa… doskonałe sery z rancza Frontiera. Smakowite są musztardy od „Towary Niezwykłe” gdzie spędzam dużo czasu próbując zawartość różnych słoików, bo nie mogę się zdecydować, którą kupić… Wszystkie są intrygujące i doskonałe…
Do domu wracam z łupami. W torbach mam musztardę miodową z czarną gorczycą, hiszpańską oliwę, niezwyły ser kozi wędzony na słomie, pasty z zielonego groszku i z bakłażana od Tel Aviv. Mimo, że w planach mam odwyk od słodyczy, DeliEs tak kuszą swoimi ciastkami, że nie mogę wyjść z Fortu bez nich… W torbach lądują więc bezy z białą czekoladą i czekoladowe brownie. Bezy są bardzo delikatne, a ich migdałowe nadzienie rozpływa się w ustach.
Jutro dzień drugi festiwalu, kolejne pokazy, warsztaty i smakołyki do spróbowania i kupienia… Jeśli nie macie jeszcze planów na niedzielę… warto się wybrać.
Good Food Fest, Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, 17-18 listopada 2012, koszt 25 zł za osobę
.
Więcej zdjęć z Good Food Fest znajdziesz na fanpage’u Restaurantica.pl na Facebooku.
Podsumowanie
Przewodnik: wydarzenia
Dziękuję za relację. Wybieram się dziś i fajnie wiedzieć, czego się można spodziewać. Bez takiej kuszącej bezy też bym nie wyszła.