Gwiazdka Michelin 2013 dla Atelier Amaro
14 marca 2013
Mamy wreszcie długo wyczekiwaną gwiazdkę dla Polski. Atelier Amaro to pierwszy polski lokal, który otrzymał gwiazdkę Michelin, wyróżnienie przyznawane co roku przez słynny na całym świecie gastronomiczny przewodnik. Dziś ukazała się jego kolejna edycja słynnego czerwonego przewodnika po najlepszych restauracjach w Europie („Michelin Main Cities of Europe 2013).
Słynne gwiazdki przyznaje co roku stu anonimowych inspektorów piszących dla przewodnika Michelina. Jeżdżąc po największych miastach świata wybierają te restauracje, które reprezentują najwyższy poziom i zasługują na uznanie. Pierwszą gwiazdkę Michelin przyznano już prawie 90 lat temu. Miejsce w kulinarnym przewodniku Michelina to prestiż i przedmiot pożądania każdego restauratora.
Restauracja Atelier Amaro powstała w listopadzie 2011. Jej założycielem i szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro, który zdobywał doświadczenie m.in w takich restauracjach jak Le Maurice, El Bulli, Noma czy Amber Room. W zeszłym roku jego restauracja otrzymała rising star Michelin, co oznacza duże prawdopodobieństwo otrzymania gwiazdki w kolejnym roku, jeśli lokal utrzyma jakość. Atelier Amaro zdało egzamin na szóstkę. Przejdzie do historii jako pierwsza restauracja w Polsce z gwiazdką Michelin. To restauracja pionierska i nowatorska jak na polski rynek. Odwiedziłam ją czterokrotnie. Serwowane tam dania przypomniały mi o smakach z dzieciństwa, w formie na miarę XXI wieku. Wojciech Modest Amaro serwuje w swojej restauracji dania kuchni polskiej w nowoczesnej i zaskakującej odsłonie. To nie tylko wybitne smaki, to dzieło sztuki na talerzu. Atelier to moje odkrycie roku 2011 i jedno z ulubionych miejsc 2012. To restauracja, którą mogę polecić każdemu kulinarnemu poszukiwaczowi. Poznacie w niej nie tylko smaki dzieciństwa, ale nowe i intrygujące kompozycje. O oto uzasadnienie organizatorów: The new edition of the guide features four important new distinctions. For the first time, a star has been awarded to a restaurant in Warsaw (Poland) – Atelier Amaro – where Michelin inspectors were enchanted by the chef’s preparation of local products, his innovative cooking style and original combinations of ingredients.
Wyróżnienie Bib Gourmand utrzymała restauracja Butchery & Wine.
Pełną listę wyróżnionych gwiazdkami i Bib Gourmand restauracji znajdziecie pod tym linkiem.
Poniżej publikuję również listę 21 warszawskich restauracji, które znalazły się w przewodniku Michelina „Main cities of Europe 2013” i zostały wyróżnione symbolami sztućców (a dokładniej łyżki i widelca). Symbole sztućców przyznawane są za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę restauracji (skala od jednego do pięciu sztućców).
- Amber Room – 4 symbole sztućców
- Pod Gigantami – 4 symbole sztućców
- Atelier Amaro – 3 symbole sztućców i Gwiazdka!
- Belvedere – 3 symbole sztućców
- Michel Moran – Bistro de Paris – 3 symbole sztućców
- Platter by Karol Okrasa – 3 symbole sztućców
- San Lorenzo – 3 symbole sztućców
- Różana – 3 symbole sztućców
- AleGloria – 3 symbole sztućców
- Tamka 43 – 3 symbole sztućców
- Concept – 2 symbole sztućców
- Dom Polski – 2 symbole sztućców
- Concept 13 (dołączyła w tym roku) – 2 symbole sztućców
- La Rotisserie – 2 symbole sztućców
- Rozbrat 20 – 2 symbole sztućców
- U Fukiera – 2 symbole sztućców
- Butchery and Wine – 1 symbol sztućców i Bib Gourmand!
- Boathouse – 1 symbol sztućców
- Qchnia Artystyczna – 1 symbol sztućców
- Merliniego 5 (dołączyła w tym roku) – 1 symbol sztućców
- U Kucharzy – 1 symbol sztućców
Podsumowanie
Przewodnik: wydarzenia
a Nolita nic nie dostała?