Szparagi w Magiel Cafe
21 maja 2013
Magiel Cafe. Wracam tu często, bo od zawsze dobrze gotują korzystając z sezonowych produktów. Co roku w sezonie serwują szparagi – białe, zielone, z prostymi sosami, prawie bez dodatków, idealnie przygotowane. Jestem wielką miłośniczką szparagów. W maju niezależnie od tego ile nowych i ciekawych miejsc pojawia się w stolicy, ja niezmiennie odwiedzam Magiel Cafe. W zeszłym roku jadłam tam jedne z najlepszych w mieście, opisywane w szparagowym rankingu dań ubiegłego sezonu.
Znów nadszedł maj, czas moich ulubionych zielonych i białych warzyw. To idealny czas na ponowną wizytę w Magiel Cafe. W środku zastajemy krzątającego się właściciela, który rozmawia z kimś w kuchni po angielsku. Nie analizując karty zbyt długo, od razu pytamy o szparagi. Są dziś dostępne w trzech odsłonach. Z sosem holenderskim i jajkiem, vinegret i serem bachanowskim (ceny 17-23 zł). Jesteśmy we trójkę, zamawiamy wszystkie trzy 😀 Jako przygrywkę zjadamy baba ganoush, pastę bakłażanową o charakterystycznym, mocnym smaku z nutką imbiru. Szparagi w Magiel Cafe podają w miksie białych i zielonych. Są idealnie przygotowane… chrupkie… Wszystkie sosy są proste, nie tłumiące szparagowych nut. Moim faworytem jest lekko kwaśny vinegret, Pat zachwyca się propozycją z bachanowskim serem. Produkują go ekolodzy, którzy ze Szwajcarii uciekli od cywilizacji do Polski, a dokładniej do Bachanowa na brzegu Hańczy.
Niedzielne popołudnie kończymy deserem… nieszparagowym, ale również sezonowym. Udaną wizytę zamyka tarta rabarbarowa, z białą czekoladą. Kwaśny smak rabarbaru wyrównuje słodka masa z dodatkiem białej czekolady. Całość jest lekka i nie za słodka. Idealne zakończenie majowego weekendu. Szkoda, że szparagowy sezon trwa tak krótko…
Magiel Cafe, ul. Stępińska 2, Warszawa, Mokotów, tel. 22 841 00 16
Podsumowanie
Dzielnica: Mokotów
Kuchnia: autorska, międzynarodowa, polska, sezonowa
Ceny: 40-60 zł
Typ lokalu: restauracja
Dodatkowe wymagania: miejsce do parkowania, ogródek letni