Tapas Bar Romesco

21 stycznia 2014

Tapas Bar Romesco

Tapas Bar Romesco niewielki lokal z kuchnią hiszpańską, przycupnął w sierpniu na Bielanach. Prowadzi go Dariusz Opasek, były szef  kuchni innych hiszpańskich miejsc: restauracji Mirador, baru Cuatro Caminos czy Dali Tapas Bar. Spośród tych trzech miejsc szczególnie polubiliśmy Cuatro Caminos, bar przy Grzybowskiej który regularnie odwiedzaliśmy przez kilka lat, szczególnie chętnie wracając na Ośmiorniczki po galicyjsku, naszym zdaniem najlepsze w mieście. Innych lokalom, w których nie raz tego dania próbowaliśmy, ciężko było się zmierzyć z tym istnym wzorcem z Sevres. Dali Tapas Bar odwiedziliśmy dwukrotnie, raz było nieźle, ale nie tak dobrze jak w Cuatro Caminos, za drugim razem okazało się że pana Darka już nie ma i lokal przejął ktoś inny. Do Tapas Baru Romesco, wpadamy w niedzielne popołudnie skuszeni apetycznym zdjęciem ośmiornicy na Facebooku. Może znów uda się zjeść nasze ośmiorniczki po galicyjsku…

Tapas Bar Romesco

W lokalu zastajemy znajome twarze, przy kuchni stoi pan Darek, gości obsługuje Pani Ewa, którą sympatycznie wspominamy z Cuatro Caminos. Patrząc na naszego Smakusia z rozrzewnieniem wspomina, że pamieta jego wizyty w restauracji jeszcze gdy był niemowlakiem.  Na niewielkiej powierzchni lokalu zmieściła się otwarta kuchnia i zaledwie 4 stoliki. Jest zdecydowanie za mało miejsca i za ciasno jak na weekendowy wypad na obiad. Mimo tego miejsce ma już swoich stałych klientów i lokal w niedzielne popołudnie jest wypełniony, a puste stoliki zarezerwowane. Mamy szczęście, że akurat jeden się zwolnił. W menu, które wypisane jest na czarnej tablicy przy wejściu, a także na szklanych tablicach nad barem (a nawet na oknie), podobnie jak w Cuatro Caminos na Grzybowskiej, jest wiele ciekawych dań kuchni hiszpańskiej i nie tylko. Wśród nich wybija się paella z kurczakiem, kalmarami i szynką serrano, ośmiornica z grilla, przegrzebki czy tajemnicza ryba Mahi Mahi gotowana na parze. W karcie znajdziemy tradycyjne hiszpańskie tapas takie jak tortilla czy chorizo w winie.

Tapas Bar Romesco

Tapas Bar Romesco

Tapas Bar Romesco

Decyzja co do wyboru dań nie jest łatwa, kusi ośmiornica, kalmary, stek, przegrzebki. Jako zakąskę od szefa kuchni dostajemy pajdy razowego chleba z tapanadą z oliwek. To miły początek. Właściwy obiad zaczynamy od polecanej przez pana Darka zupy z muli i krewetek (18 zł). Jest treściwa, wypełniona mulami, krewetkami, nieźle przyprawiona, zabielona śmietaną. Jest całkiem przyjazna, choć nie powala na kolana. Smakuś z naszą pomocą wcina bardzo udaną tortillę z cukinią i cebulą (15 zł). Jest dokładnie taka jak trzeba, nic jej nie brakuje. Potem kosztujemy kaszanki iberyjskiej z serem kozim (22 zł), która jest bardzo dobrym wyborem. Kolejne danie, wielką porcję chorizo  duszonego w białym winie (25 zł) z cukinią wyjadam do ostatniej kropli sosu. Winno-pikantne danie przyjemnie rozgrzewa od środka i przywodzi wspomnienia z najlepszych tapasów w Madrycie czy barów pintxos San Sebastian.  Na deser zamawiamy polecany przez kelnerkę Krem kataloński z pistacjami (12 zł). Jest poprawny, pistacje dodają ciekawej nuty, choć dla mnie jest ciut za słodki.

Tapas Bar Romesco

Kurczak duszony w czosnku i winie (22 zł), który zamawiam na wynos i kosztuję dopiero następnego dnia w pracy jest z kolei dość przeciętny i pokryty lekko przesolonym sosem, w którym nuty czosnku czy wina są prawie niewyczuwalne. Jako bonus od restauracji odkrywam w opakowaniu kawałek tortilli. To miły gest. W Tapas Bar Romesco na pewno warto spróbować to co skusiło nas do dzisiejszej wizyty czyli ośmiornicę. Ośmiornica w pomidorach (39 zł)  jest podana w całości, mięciutka, sprężysta, a na talerzu towarzyszą jej ciekawe dodatki w postaci grillowanych papryk,  soczewicy, surówki z czerwonej kapusty i aioli z chrzanem. Mogłaby być jednak ciut lepiej przyprawiona. Z rozrzewnieniem wspominamy ośmiornicę po galicyjsku z Cuatro Caminos i liczymy, że pojawi się jeszcze w menu Romesco.

Tapas Bar Romesco to jedno z niewielu miejsc, gdzie można skosztować hiszpańskiej kuchni w przystępnych cenach. Mimo mało komfortowych warunków i ciasnoty warto tam zajrzeć i skosztować dań przygotowywanych przez pana Darka Opaska.

Tapas Bar Romesco, ul. Reymonta 15, Warszawa, Bielany, tel. 505 902 039, 602 766 245

Podsumowanie

Dzielnica: Bielany

Kuchnia: hiszpańska, ryby i owoce morza

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Okazja: lunch, spotkanie z przyjaciółmi

3 Responses to Tapas Bar Romesco

  1. wojtuś says:

    jedzenie bardzo dobre byłem wczoraj ale w środku zimno jak ………. 🙂 posiedzieli byśmy dłużej i może jeszcze coś zamówili ale jak stopy przymarzają do podłogi i trzeba sie ogrzewać herbatą i świeczką 🙂 to ewakuacja była szybka a szkoda wystarczyło by zamontować kurtynę powietrzną nad drzwiami i sprawa załatwiona

    • Dariusz Opasek says:

      tapas bar Romesco ,za niedogodności przepraszamy ,pracujemy nad czymś wydajniejszym niż kaloryfer ,może dmuchawa ? pozdrawiamy i mimo wszystko zapraszamy ,mamy już pozwolenie na pełny alkohol !

  2. Aga2015 says:

    miejsce bardzo ciekawe, kuchnia też mogłaby być ciekawa o ile ktoś z personelu chciałby się bardziej zaangażować w obsługę klienta i polecić coś, a nie tylko wskazać tablicę na której rozpisane jest menu i kazać sobie coś wybrać bo wszystko jest dobre,,,,,, nadmieniam ze to kuchnia hiszpańska i nie każdy zna obce nazwy wypisane na owej tablicy. Smakowo też bez fajerwerków.

Dodaj komentarz