Top 3 – najlepsze dania lutego 2014
4 marca 2014
Ryba, podroby i hummus to moi faworyci spośród dań opisanych na blogu w lutym. To dania, które chętnie jeszcze kiedyś zjem ponownie. Choć oczywiście nie jedyne, które mi smakowały.
Strefa Restauracja & Bar – Gorący kociołek z rydzami i grasicą w sosie kremowym z rozmarynem (43 zł),
Danie, którego mam okazję skosztować w tej otwartej niedawno przy Próżnej restauracji, zaskakuje niezwykłą prezencją. Podane jest w uroczym, żeliwnym pomarańczowym garnku. Delikatność grasicy w połączeniu z rydzami i kremowym sosem porywa i zaskakuje bogactwem smaków. Mimo, że to przystawka, jest sycąca i może z powodzeniem zastąpić danie główne
Dom Made, Filet z łososia na włoskiej kapuście, burakach (28 zł).
Ryba jest z wierzchu przypieczona, z chrupiącą skórką, w środku mięciutka i soczysta. Spoczywa na paskach włoskiej kapusty, której towarzyszy mus z buraków i buraczana pianka. To wyrafinowana i niezwykle smakowita odsłona tej popularnej ryby.
Hummus – Abu Hassan, Tel Aviv, Izrael
Podczas mojego kilkudniowego pobytu w Izraelu nie mogłam nie spróbować hummusu. Próbowałam go w różnych lokalach, ale najlepszy znalazłam w Abu Hassan, w Tel Avivie. To był naprawdę najlepszy hummus jaki kiedykolwiek jadłam, doskonale zbalansowany, o doskonałe strukturze, z mocno wyczuwalną nutą cieciorki. Jest lekko pikantny i mocno cytrynowy dzięki unikalnemu kwaśno-ostremu sosowi z cytryny i ostrej papryki.
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi