Top 3 najlepsze dania lipca 2014

2 sierpnia 2014

1. Grillowane kiełbaski marquez (26 zł) – Bibenda

Żeby polubić Bibendę potrzebowałam trochę czasu. Zachwyciła mnie dopiero przy drugim podejściu. Spośród kosztowanych dań największe brawa należą się Grillowanym kiełbaskom marquez podanym z idealnie chrupiącą zieloną fasolką i słodko ostrym sosem pomidorowo-ziołowym. To danie wyraziste, oryginalne, z przytupem i charakterem.

Bibenda-6

2. Konfitowana perliczka z grillowanymi ziemniakami na młodej glazurowanej kapuście (28 zł) – Rumburak

Rumburak, nowe miejsce przy placu Zbawiciela, odwiedziłam dwukrotnie tuż po otwarciu. Najbardziej smakowała mi przypieczona na złoto perliczka – delikatna, soczysta podana z lekko kwaskowatą młodą kapustą i młodymi ziemniakami. Niestety z tego co słyszałam zmieniła się tam zarówno karta jak i szef kuchni więc tego dania w tym wydaniu podobno już w Rumburaku nie zjecie.

Rumburak

3. Kolacja z Top Chefem Sebastianem Olma – Cook Up

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w kolacji przygotowywanej przez zwycięzcę drugiej edycji programu Top Chef, Sebastiana Olma. Podczas wieczoru zorganizowanego w klimatycznych przestrzeniach studia Cook Up na Bielanach skosztowałam menu degustacyjnego, które zapewniło zwycięstwo Sebastianowi w finałowym odcinku. Najciekawsze wydane danie tego wieczoru to Foie Gras smażone z rzepą, kalarepą i chrzanem. Przypomniała  mi się podróż do Kraju Basków i idealnie przygotowane foie gras podawane prawie w każdym barze pintxos. Wraz z ciekawie skomponowanymi dodatkami powstało danie z przytupem i charakterem.

Top Chef

 

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi