Nowa Próżna

27 sierpnia 2015

Nowa Próżna to już kolejna restauracja na odnowionej Próżnej, otworzyła się na początku lipca dołączając do takich miejsc jak Mercato i Strefa dając tym samym kolejny pretekst na odwiedziny w tej urokliwej okolicy. To lokal właścicieli Rozbrat 20, restauracji przez kilka lat działającej na Powiślu, swego czasu nagrodzonej tytułem Knajpy Roku przez Gazetę. Nowa restauracja ma przeszklone ściany i eleganckie, dopracowane wnętrze z mocnymi akcentami czerni i złota. Połączenie dopracowanego wnętrza, nieskazitelnie białych obrusów, kolorowych kwiatów i specjalnego barku na drogie alkohole powoduje, że od wejścia widać, że mamy do czynienia z lokalem z wyższej półki cenowej. Siadamy przy stole w prawie pustej restauracji w weekendowe lipcowe popołudnie, przeglądamy krótką kartę – zaledwie cztery przystawki, trzy dania główne i dwa desery.

NOwa Próżna z zewnątrz

NOwa Próżna wnętrze

nowa próżna stół

Sympatyczna, profesjonalna i nie narzucająca się obsługa pasuje do dostojnego wnętrza. Przystawki pojawiają się bardzo szybko i wyglądają zjawiskowo, jak małe dzieła sztuki. Sałatka z młodych buraków i koziego sera z malinowym vinegret (25 zł) to kompozycja czerwonych i żółtych buraków, botwiny, koziego sera i rzodkiewki. Danie jest lekkie i pełne smaku. Słodycz buraka pasuje do koziego zera i  mimo że nie jest to jakiś odkrywczy pomysł, to jednak połączenie młodych słodkich buraków, koziego sera i słodkiego malinowego winegret jest wyjątkowo przyjemnym, letnim zestawieniem. Talerz także po zjedzeniu dania, wygląda jak obraz namalowany przez kreatywnego artystę. Kolorowe i pięknie podane jest również Carpaccio z ośmiornicy  z pomidorami i chorizo (32 zł). Cieniutko pokrojona ośmiornica mogłaby być trochę bardziej miękka, ale wraz z plasterkami pomidorów, pomarańczą, pomidorkami koktajlowymi i pikantnym chorizo w formie skwarek tworzy ciekawą kompozycję. To mocne połączenie smaków pikantnego i kwaśnego z dodatkiem owocowej nuty.

NOwa Próżna sałatka z buraków

NOwa próżna sałatka z buraków przed i po

Nowa Próżna carpaccio z ośmiornicy

Pięknie prezentuje się Dorsz z grillowaną cukinią, sosem szafranowym i kwiatem cukinii (38 zł). Ryba jest mięsista, soczysta, idealnie przygotowana. Towarzyszący jej chrupiący prażony ryż i sezonowe warzywa takie jak bób, cukinia czy kwiat cukinii to przyjemny ukłon w stronę sezonowości na talerzu, którą nad wyraz cenię. Dopełniający danie szafranowy sos idealnie podkreśla smak ryby. Nie tak może zjawiskowa, ale rozczulająca w smaku jest Gicz cielęca z mizerią i ziemniakami (52 zł), mięciutka, podana z młodymi ziemniakami i zaskakującą nową odsłoną mizerii z lekko zamarynowanymi, cienko pokrojonymi ogórkami i bitą śmietaną ze słodkim posmakiem. Idealnie przyprawiona, idealnie miękka, z idealnym sosem demi glace.

Nowa Próżna dorsz

Nowa Próżna gicz cielęca

Nowa Próżna to elegancja zarówno we wnętrzu jak i na talerzu, to sezonowość i złożone połączenia smakowe. To doskonały pretekst, żeby się przejść odnowioną Próżną i podziwiać odnowione kamienice.

Nowa Próżna, ul.Próżna 10, Warszawa, tel.  22 404 54 24