12 dań, których musisz spróbować w Singapurze

20 października 2015

Gdy myślę o Singapurze widzę kolorowe, pozytywne miasto, pełne zieleni, parków rozrywki i… niesamowitego jedzenia. Singapur to istna mekka dla wielbicieli dobrego jedzenia i różnorodnych smaków. Znajdziecie tu dania kuchni narodowych z całej Azji, a także potrawy powstałe jako efekt ich przenikania się. Wpływy kuchni takich jak malezyjska, chińska, indyjska, indonezyjska, tajska, bliskowschodnia, a także zachodnia (jak określana jest tu kuchnia europejska) przyczyniły się do powstania unikalnych dań i smaków charakterystycznych dla tego miasta. Będąc w Singapurze warto poznać różne odsłony tutejszej gastronomii, zarówno tutejszy streetfood, który można spotkać  w popularnych w całym mieście hawker centers, a także miejsca fine dining z utalentowanymi szefami kuchni. Pisałam już o dwóch restauracjach z 50. najlepszych w Azji – André i Tippling Club. Teraz czas na jedzenie streetfoodowe. Podczas mojego kilkudniowego pobytu w Singapurze miałam okazję spróbować kilkudziesięciu różnych dań odwiedzając kilka różnych hawker center. Poniższa lista to dania, które zasmakowały mi najbardziej i których warto spróbować podczas wizyty w Mieście Lwa.  Kolejność jest przypadkowa.

12 dań których musisz spróbować w Singapurze

 1. Haianese Chicken Rice  (chiński ryż z kurczakiem)

To nieoficjalnie narodowe danie Singapuru ważne dla rozwoju kultury jedzenia w tym mieście, które przywieźli ze sobą dawno temu imigranci z wyspy Hanai, z południowej części Chin. Aromatyczny ryż jest przygotowywany z bulionu drobiowego, liści pandan, szalotek i imbiru. Kurczak jest ugotowany i pokrojony w plastry. Jest delikatny, miękki, towarzyszą mu przyprawy takie jak sos chilli, sos ostrygowy, imbir, a także bulion z kurczaka. Najpopularniejszym miejscem w Singapurze, które serwuje to danie jest Tian Tian Hainanese Chicken Rice w Maxwell Food Centre. Przygotujcie się tam na kolejki, bo bez nich się raczej nie obejdzie. To danie w różnych odsłonach zjecie też w każdym innym hawker center w Singapurze.

Haianese Chicken Rice Singapore

2. Chilli Crab (krab z chilli)

Nie wyjeżdżajcie z Miasta Lwa bez spróbowania kraba z chilli, kolejnego dania, które przez wielu okrzyknięte zostało daniem narodowym Singapuru. Chilli crab jest pikantny i zagęszczony jajkiem. My kosztowaliśmy go w Newton Food Center, ale jest wiele różnych miejsc gdzie możecie zjeść to danie. Krab jest częściowo pocięty, co ułatwia jedzenie, ale i tak zjedzenie całego mięsa tego skorupiaka to mozolna praca i warto zaopatrzyć się w potężną porcję serwetek.

Chilli Crab Singapore

3. Sambal Stingray (płaszczka w sosie sambal)

To danie w Malezji nazywa się Ikan Bakar (grillowana ryba). Płaszczka (bo o tą rybę tu chodzi) jest grillowana w liściu bananowca, co pozwala utrzymać jej charakterystyczny smak. Na wierzchu rozsmarowano pikantny sos sambal będący miksem papryczek chilli, pasty z krewetek, szalotek i innych przypraw. Kwaśne wykończenie i przełamanie pikantnego smaku nadaje sok z kalamondynek, kwaśnego owocu podobnego do limonki (zwanego tutaj calamansi). Grillowana ryba o dymnym posmaku, sos sambal i kalamondynka tworzą rewelacyjną kombinację smaków, którą mogłabym jeść tam codziennie (zresztą było to danie, które jadłam tam najczęściej).

Sambal Sting Ray Singapore

4. Fried Oysters (smażone ostrygi)

Fried Oysters to jajecznica z małymi ostrygami smażona zwykle na wieprzowej słoninie. To chińskie danie jest popularne na Tajwanie, w Singapurze, Malezji czy na Filipinach. Niezwykle pożywne i smakowite podawane jest zwykle z sosem chilli i limonką, które wzmacniają smak potrawy i powodują, że jest bardziej intensywny.

Fried oysters singapore

5. Laksa

To kremowa zupa z mleczkiem kokosowym i curry wypełniona makaronem vermicelli i smażonym tofu. Znajdziemy też tam rybę, krewetki oraz pokrojone warzywa i owoce takie jak cebula, chilli, ogórek, ananas. Laksa ma swoje korzenie w Malezji, Chinach, Indonezji i Singapurze. Ta którą najczęściej zjemy w Singapurze reprezentuje kuchnię Peranakan będącą połączeniem głównie smaków malezyjskich i chińskich. Przygotujcie się na intensywne pikantne smaki i na to, że po zjedzeniu tej zupy nie dacie rady już zjeść nic więcej, jest niesamowicie sycąca.

Laksa Singapore

6. Popiah

Danie zbliżone do spring rolli – cienkie ciasto jest zwinięte i wypełnione różnymi nadzieniami, warzywnymi i mięsnymi, Podają je tu z różnymi sosami, ja miałam okazję próbować tego dania z sosem chilli. To lekka i przyjemna przekąska.

Popiah

7. Fishball 

Kulki rybne dostępne są w wersjach na sucho z makaronem, a także w zupie. Je się je w różnych porach dnia, także na śniadanie. Kulki rybne zrobione są z surowej ryby zmielonej i zbitej w lekko sprężystą teksturę.

Fishball Singapore

8. Xian long bao

Xian long bao to jeden z typów chińskich pierożków pochodzących z Szanghaju. Pierożki są wypełnione mięsem lub owocami morza. Najczęściej jednak są sprzedawane z nadzieniem z wieprzowiny. Są puszyste, sycące, pełne smaku.

xian long bao

9. Dim Sum

Dim Sum to pierożki z Kantonu, malutkie, przygotowywane na parze, zwykle serwowane są w koszykach lub na małych talerzach. Podawane z różnymi nadzieniami. Ostatnio są coraz bardziej popularne w Polsce dzięki powstawaniu lokali specjalizujących się w dim sum jak np. Pełną Parą.

Dim sum singapore

10. Rojak Rojak

R0jak Rojak to tradycyjna sałatka z warzyw i owoców, którą można spotkać w Malezji, Singapurze i Indonezji. Zwykle jest przygotowywana z pokrojonego ogórka, ananasa, kiełków fasoli i puszystego, smażonego na głębokim tłuszczu tofu. Sałatka jest przyprawiona sosem z wody, cukru, chilli, soku z limonki i posypana pokruszonymi orzeszkami oraz różowym imbirem. Zdecydowanie nie jest to lekkie i niskokaloryczne danie 🙂 .

Rojak Singapore

11. Satay

Satay to danie popularne w Malezji i Indonezji. To szaszłyki z grillowanego mięsa lub owoców morza podawanych z kawałkami ogórka, cebuli i zwykle z lekko pikantnym orzechowym sosem. Miejsca z dobrym satayami możemy znaleźć praktycznie w całym Singapurze.

satay singapore

12. Char Kway Teow

Niektórzy twierdzą, że to danie kuchni malezyjskiej, ale w Singapurze podają lokalną, różniącą się od oryginału wersję. Na Char Kway Teow składa się makaron ryżowy smażony w woku ze smalcem, sosem sojowym, chilli, muszlami sercówkami, krewetkami, chińską kiełbaską, kiełkami fasoli, szczypiorkiem. Niesamowita eksplozja smaków.

Char Kwai Teow

Podsumowanie

Przewodnik: rankingi