Grunt i Woda – restauracja na dachu nad Wisłą
20 maja 2018
Grunt i Woda, nowa restauracja na dachu popularnego nadwiślańskiego baru to urocze miejsce z widokiem na Wisłę. Do jego odwiedzenia zachęca nas sezonowe menu, produkty od lokalnych dostawców i szefowa kuchni Anna Klajmon, której jedzenie znamy z Bistro Z. Jak smakuje nowa restauracja na dachu?
Podobnie jak w zeszłym roku ruszam w poszukiwaniu smacznych miejscówek nad Wisłą. Moja zeszłoroczna lista polecanych lokalu Gdzie zjeść nad Wisłą? jest już tylko częściowo aktualna, nadszedł więc czas na dokonanie nadwiślańskiego przeglądu. Na dachu znanego z poprzednich sezonów baru Grunt i Woda powstała niedawno restauracja o tej samej nazwie. Kulinarnie odpowiada za nią Anna Klajmon, która do niedawna wraz z Mateuszem Czekierdą gotowałą w pysznym miejscu na Pradze – Bistro Z. Wcześniej pracowała m.in w restauracji Galeria Blue w Bielsku-Białej i Zenit w Krakowie. Ma także na swoim koncie udział w jednej z edycji Top Chefa. Restauracja na dachu Grunt i Woda to urocze miejsce z pięknym widokiem na Wisłę. Na drewnianych stołach są papierowe obrusy, kwiaty w złotych doniczkach. Otwarta kuchnia na tym samym poziomie pozwala podglądać kucharzy przy pracy.
Karta restauracyjna i menu barowe
W krótkim menu plenerowej restauracji znajdziemy dania sezonowe takie jak sałatka ze szparagami, chłodnik czy szparagi z sosem holenderskim. Wśród dań głównych możemy wybrać m.in. t-bone’a wieprzowego, szczupaka, miętusa, ravioli z owocami morza, marchew czy racuchy z jabłkiem. Szefowa restauracji na dachu tworzy też menu części dolnej lokalu, bardziej barowej, gdzie możecie kupić kanapki np. ze szparagami i pesto, z golonką i sosem chrzanowo-musztardowym, ze schabem i coleslawem czy kalmarem z majonezem z mango. W menu barowym jest też kaszanka, domowa kiełbasa, frytki i ciasta. Menu barowego planuję skosztować przy kolejnej wizycie, a tymczasem wspinamy się po schodach na górę.
Jemy na dachu
Trafiamy akurat na wietrzną pogodę, podczas której najbardziej wieje właśnie na dachu… Oczywiście można zamówić jedzenie i zejść na dół, ale to już by nie było to samo… Zaczynamy od rozgrzania się zupą. Solijanka (15 zł) to autorska wersja zupy naszych wschodnich sąsiadów. W Grunt i Woda jest zupą rybną, co warto byłoby uwzględnić w opisie potrawy w menu, bo nie jest to oczywiste. W gęstej, pełnej dodatków zupie znajdziemy m.in. rybę, oliwki czy kapary. W smaku danie wypada bez zarzutu choć może nie jest to najlepsza solanka jaką jadłam. Zielone szparagi (22 zł) podane z jajkiem sous vide są idealnie chrupkie, a holenderski sos idealnie podkreśla ich smak. Może nie jest to najpiękniejsze danie szparagowe tego sezonu ale w smaku jedne z lepszych. Dużo lepiej prezentuje się kolorowa Sałata sezonowa (25 zł) czyli pokaźna porcja szparagów pokrojonych w szerokie wstążki przypominające parpadelle, różne sałaty, polne zioła, truskawki i fetę. Całość dopełnia ziołowe pesto. To lekka i odświeżająca propozycja, którą chętnie jeszcze powtórzę.
Wyglądem zaskakują kluski śląskie (25 zł), które są … zielone. Za ten niestandardowy kolor odpowiedzialna jest pokrzywa, a do rewelacyjnego, domowego i niesłychanie maślanego smaku przyczynia się mocny zespół w składzie: twaróg, masło palone, orzech laskowy i ser bursztyn. To jedno z lepszych dań w karcie, pełne smaków i ładnie się prezentujące na talerzu. Warta grzechu jest też świeca wołowa (38 zł) czyli fragment mięśnia przepony, który swoją delikatnością dorównuje polędwicy. Wołowina wysmażona zgodnie z życzeniem medium rare i podana z puree ziemniaczanym z ziołami, które nadają mu zielony kolor, demi glace i szparagami. Mięso jest perfekcyjnie zrobione, a zielone sezonowe dodatki przypominają, że mamy maj.
Grunt i Woda to polska, sezonowa kuchnia przygotowywana przez zdolną szefową kuchni. To niezwykle proste, dobrze skomponowane dania i kolorowe talerze z przewagą zieleni. Urokliwa restauracja na dachu to idealne miejsce na spotkanie ze znajomymi, rodzinny obiad czy romantyczną kolację pod gwiazdami.
Grunt i Woda – restauracja na dachu, Bulwar Flotylli Wiślanej, Warszawa, Śródmieście
Podsumowanie
Dzielnica: Śródmieście
Kuchnia: autorska, polska, sezonowa
Ceny: 20-40 zł
Typ lokalu: restauracja
Przewodnik: nowe miejsca
Dodatkowe wymagania: lokal przyjazny rowerom, ogródek letni
Okazja: babskie ploty, kolacja we dwoje, lunch, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi