Wino, oliwa i … – podróż szlakiem lokalnych producentów po Kefalonii
15 stycznia 2019
Kefalonia to nie tylko piękne widoki, urocze plaże, ale również wyśmienite jedzenie, które możemy skosztować w różnych częściach wyspy. Wybierając się w podróż po wyspie nie można pominąć odwiedzin u lokalnych producentów wina, oliwy, przetworów czy słodyczy. Każda z wizyt to nie tylko gwarantowane wspomnienia smakowe, ale także możliwość spotkania niezwykłych ludzi z pasją.
WYTWÓRNIA OLIWY OLEIFICIO CEFALONICA – Elaiourgiki Kefalonias (Liocharis)
Pierwszego dnia pobytu na Kefalonii docieramy do wytwórni oliwy Oleificio Cefalonica położonej 10 minut jazdy samochodem od Agrostoli (stolicy wyspy). Właścicielka Marina Galiatsatou oprowadza nas po pomieszczeniach fabryczki i opowiada o produkcji oliwy. Na miejscu można spróbować i kupić oliwy Mariny, a także obejrzeć proces produkcji na własne oczy lub – jeśli jesteśmy poza sezonem zbiorów – na filmie. Oliwa tu produkowana to oliwa organiczna ze znakiem UE „chronione oznaczenie geograficzne”, a uprawiane drzewa rosną bez użycia pestycydów.
Podczas naszej wizyty niezwykle sympatyczna właścicielka zaprasza nas do spróbowania oliw różnych producentów z Kefalonii, którzy korzystają z jej tłoczni w Liocharis. Na miejscu okazuje się, że na degustacji poznamy nie tylko ich oliwy, ale samych twórców produktów, których ściągnęła Marina na spotkanie z nami. Witamy się po kolei ze wszystkimi przybyłymi na miejsce producentami, którzy przyjechali tu z różnych części wyspy. Próbujemy oliwy o zróżnicowanych kolorach, smakach, aromatach. Każdy zaprasza nas na swoją plantację, do spróbowania swoich produktów i obejrzenia swojej farmy. Aż szkoda, że jesteśmy tu tak krótko i nie możemy skorzystać z zaproszeń.
W ramach poczęstunku próbujemy popularnej na wyspie przekąski składającej się z chleba, sera feta, pomidorów i oliwek. Ciężko przestać to jeść. Rozmawiamy z tymi producentami, którzy mówią po angielsku, w konwersacji z innymi pomaga Marina. Gdyby nie nasze plany na resztę dnia moglibyśmy spędzić na rozmowach i degustacji oliwy cały dzień.
Wskazówka: Fabrykę można zwiedzać po uprzednim telefonicznym umówieniu się z właścicielką.
Dane kontaktowe: Facebook, www, telefon: +302671069034
WINNICA GENTILINI (Area Minia Agrostoli)
Następnego dnia rano jedziemy do Gentilini, winnicy założonej przez Spiro-Nicholasa Kosmetatosa, który był jednym z pionierów produkcji wina na Kefalonii w latach 70-tych. Winnica Gentilini mieści się w okolicy miejscowości Minia, niedaleko od Agrostoli. Od 2002 roku winnica należy do córki założyciela, Marianny Kosmetatos i jej męża Petrosa Markantonatosa.
Petros, który swoją wiedzę na temat wina zgłębiał m.in. podczas studiów w Australii, oprowadza nas po winnicy i z niezwykłą pasją opowiada o jej historii oraz o produkowanych tu winach. Gentilini mają w tej chwili ponad 10 hektarów winorośli, gdzie uprawiane są takie szczepy jak Sauvignon Blanc, Moschofilero, Syrah, Muscat and Mavrodaphne. Zarządzają także dwoma winnicami, gdzie rosną lokalne szczepy Robola i Tsaoussi. Wszystkie winnice Gentilini są certyfikowane jako organiczne, położone w niedalekiej odległości od morza, ale odgrodzone od niego wzgórzem. Takie połączenie tworzy wyjątkowy mikroklimat wpływający na smak i aromat win. Naszą wizytę w winnicy wieńczy degustacja wina i drobnych przekąsek w ogrodzie.
Wskazówka: Fabrykę można zwiedzać po uprzednim telefonicznym umówieniu się z właścicielami
Dane kontaktowe: Facebook, www, telefon: +302671069034
WINNICA DIVINO (Pessada)
Ostatniego dnia pobytu na Kefalonii odwiedzamy inną winnicę, tym razem w miejscowości Pessada. Winnica Divino została założona w 1996 roku przez Gerasimosa Hartouliarisa, który kontynuował tradycje rodzinne w produkcji wina i prowadzi winnicę do dziś. Divino zlokalizowane jest w starych pomieszczeniach po rodzinnej winnicy, w których obecnie mieści się wystawa – muzeum wina.
Właściciel – Gerasimos (zwany też Makis) oprowadza nas po mini-muzeum, w którym znajdziemy eksponaty związane z winem i pamiątki rodziny Hartoularis sprzed 200, 300 lat, zasypuje rodzinnymi historiami, a potem zaprasza na degustację win i octów winnych, które produkuje. Roczna produkcja winnicy to ok. 100 tys butelek. W ofercie winnicy jest 12 różnych win i 3 octy winne.
Wskazówka: winnica Divino jest otwarta dla gości od maja do października w godzinach 10:00-18:00. a w pozostałą część roku od 10:00 do 12:00 i od 17:00 do 19:00, można zwiedzić muzeum, obejrzeć fabrykę czy wziąć udział w degustacji. W sierpniu i wrześniu dodatkowo można przyglądać się procesowi produkcji wina.
Dane kontaktowe: Facebook, www, tel: +30 26711 00352
PRZETWORY I OLIWA NA FARMIE ORGANICZNEJ KEFALLINIA
Bezpośrednio po wizycie w winnicy, w porze lunchowej jedziemy do Kefallinia Organic Farm, po której oprowadza nas właścicielka, Georgia Totolou. Kefallinia to farma organiczna, a także restauracja z lokalną kuchnią z regionu. Georgia prowadzi farmę razem z mężem Michalisem, który jest szefem kuchni restauracji.
Georgia oprowadza nas po ogrodzie, gdzie podziwiamy wielość i różnorodność rosnących tu warzyw, ziół i owoców. Na drzewach wokoło rosną figi, pomarańcze, mandarynki oliwki, migdały czy orzechy. Wszystkie warzywa i owoce, które zjemy w restauracji pochodzą z ich własnego ogrodu. Pomagamy zbierać truskawki, wybieramy jajka kurom, a potem zaglądamy do kuchni, gdzie Michalis przygotowuje dania na wieczór. Kefalinia Organic Farm to nie tylko farma i restauracja, ale także producent oliwy i różnorodnych przetworów np. marmolady z mandarynek, fig, pomarańczy, truskawkowy, z owoców morwy czy cytryn. Można je kupić w mini sklepiku na miejscu, ale także w sklepach z lokalną żywnością na wyspie.
Więcej o naszej wizycie na farmie Georgii przeczytacie w tekście Georgia i Michalis – pasjonaci eko jedzenia z farmy En Kefalinia
Wskazówka: Kefallinia Organic Farm jest czynna od maja do września. Można ją odwiedzać od godziny 18:00 i zjeść kolację w ogrodzie.
Dane kontaktowe: Facebook, tel.+30 6946622576
SKLEPY Z LOKALNYMI PRODUKTAMI
Sklepy z lokalnymi produktami, które można zjeść na miejscu lub kupić jako prezent do domu znajdziemy w różnych punktach wyspy.
FARMOUT – sklep położony na nadbrzeżu Agrostolis, w którym znajdziemy warzywa, owoce i zioła z gospodarstwa ekologicznego w Kourkoumelata o tej samej nazwie, a także wina, ocet winny, dżemy i oliwy własnej produkcji. W sklepie w Agrostoli możemy kupić produkty od Farmout, ale także od innych lokalnych producentów.
Dane kontaktowe: Facebook, www, tel. +30 26710-26513
MYRTILLO SHOP – sklep z lokalnymi produktami zlokalizowany w pobliżu największej atrakcji na wyspie – Myrtos Beach na skrzyżowaniu Divarata. Znajdziemy tu lokalne greckie produkty takie jak słodycze, miody, dżemy, oliwę, wino i wiele innych. Warto zatrzymać się tu i zaopatrzyć w smakowite prezenty. Można tu także coś przekąsić w niewielkim ogrodzie przy budynku sklepu.
Dane kontaktowe: Facebook, tel. +30 2674 770145
Kefalonię odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.
.
ZOBACZ TAKŻE INNE MOJE TEKSTY O KEFALONII:
Kefalonia – mało znana wyspa na morzu Jońskim
10 dań, które musisz zjeść na Kefalonii
Georgia i Michalis – pasjonaci eko jedzenia z farmy En Kefalinia
.
MAPA MIEJSC REKOMENDOWANYCH PRZEZ RESTAURANTICA.PL
Świetny artykuł 🙂 Bardzo fajnie się czytało!