Dynia w menu na Halloween

29 października 2011

Z nadejściem kolorowej polskiej jesieni nadeszła pora na złocistą dynię. Z okazji zbliżającego się święta Halloween w wielu warszawskich restauracjach pojawiło się menu dyniowe, w części tylko na długi w weekend, w innych na trochę dłużej. W specjalnym menu dedykowanym królowej jesiennych warzyw znajdziemy nie tylko popularną już zupę dyniową, ale także takie ciekawostki jak np. carpaccio z dyni, risotto czy chutney. Dynia świetnie smakuje z pikantnymi przyprawami, masłem, kozim serem i owocami.  Dodatki o wyrazistym smaku podkreślają jej słodycz i pozwalają na odsłonięcie jej pełnych walorów smakowych. Jakie wariacje na temat dyni proponują restauracje w Warszawie?

W restauracjach  na Oboźnej 9 czyli w CK Oboźnia, Klimatach Kulinarnych Czyli Chilli i restauracji Babooshka trwa akcja „Wytnij swoją dynię”. Chętnym do tworzenia restauracje zapewniają  dynie i nożyczki. Goście mogą podpisać swoje dzieło i wystawić je w galerii w ogródku przy lokalach. Do 6 listopada spróbujemy tam także dyniowych smaków.

W CK Oboźnia zjemy węgierski gulasz pikantny na placku ziemniaczanym z dynią, krem z dyni z marynowaną gruszką i brzoskwinią, pomarańczowe gâteau z chutneyem z dyni.

Klimaty Kulinarne Czyli Chilli polecają  stek z kurczaka na grillowanych warzywach jesiennych podawany z dynią marynowaną i sosem miodowo-musztardowym na gorącej patelni, zupę z dyni z marynowanym imbirem i kremem balsamicznym.

Babooshka proponuje zupę-krem z dyni, placki z dyni ze śmietaną.

W Pasta i Basta od 29 października do 1 listopada w godzinach 12.00 do 18.00  trwa Festiwal Dyni. W specjalnym menu znajdziemy krem z dyni gotowany z odrobiną białego wina,  risotto z dynią, ciasto dyniowe upieczone z dyniowego purée  połączonego z pestkami dyni, polane musem ze świeżych pomarańczy.

Dyniowe specjały poleca także restauracja Blue Cactus. Zaciekawia Carpaccio z marynowanej dyni i pieczonego rostbefu z sosem z borówki amerykańskiej i chilli poblano, możemy skosztować tu także kremu z dyni z Burbonem i płatkami wędzonego indyka. W ramach dyniowych dań głównych Blue Cactus serwuje łososia pieczonego w bekonie z chutneyem z dyni oraz wędzone żeberka pieczone z dyniowym sosem BBQ. A na deser placek z dyni z lodami i sosem waniliowym.

Carmona Tapas Bar zaprasza do wspólnego świętowania Halloween!  W dniu 31 pazdziernika w menu znajdzie się aromatyczna zupa dyniowa z pikantnymi pestkami, hiszpańskie pieczone pierożki empanadas z farszem z dyni i kurczaka, a także dynia pieczona w pomarańczach ze śmietanką i korzeniami na słodko.

Milanovo w ramach dyniowego weekendu proponuje gościom krem z dyni z płatkami migdałowymi, spaghetti z dynią o gorgonzolą, a także chrupiące placuszki z dyni.

Podsumowanie

Dodaj komentarz