Top 3 najlepsze dania maja 2015

5 czerwca 2015

Na maj czekałam z niecierpliwością,  bo wreszcie pojawiły się wiosenne nowalijki i moje ulubione szparagi. Nie mogło ich zabraknąć w najlepszych daniach opisywanych na blogu w maju, choć nie grały tym razem pierwszych skrzypiec. Było znacznie bardziej różnorodnie. Najciekawszych dań spróbowałam w  Z57, Enoki Street Food i Tapage. Pełnych smaku, z dobrych jakościowo produktów, niebanalnych w smaku. Dodatkowo wyróżniłam też dwa smakowite dania, które jadłam z Zest by Kibart i Ale Wino (oba ze szparagami).

1. Presa Iberica z foie gras, młodą kapustą, szparagami i cherry – Z57

Danie z sezonowej wkładki restauracji Z57 a Saskiej Kępie czyli Presa Iberica z Foie gras, młodą kapustą, szparagami i cherry (75zł) zachwalał nam kelner. To spory kawałek wieprzowiny z czarnej świni karmionej tylko i wyłącznie żołędziami. Wyjątkową jakość produktu można było wyczuć od pierwszego kęsa. Było lekko słodkie, zdecydowane w smaku, niesamowicie soczyste, różowe i jędrne.Tą prawdziwą mięsną eksplozję idealnie dopełnił wyśmienity, wytrawny sos na bazie hiszpańskiego octu winnego. Młode ziemniaki, szalotki, szparagi czy foie gras stanowiły doskonałe dodatki uzupełniając mięsne doznania.

Z57

2. Duck rice noodles – Enoki Street Food

Enoki Street Food to nowe miejsce przy Chmielnej specjalizujące się w kuchni azjatyckiej. Większą część karty loklsu stanowią zupy na bazie makaron ramen czy ryżowego. Moim faworytem podczas wizyty w lokalu było Duck rice noodles (26 zł), czyli bezglutenowa zupa z makaronem ryżowym z pieczoną kaczką, grzybami shitake, pachnotką, pak choi, kiełkami fasoli mung i… grzybami enoki.  Ta aromatyczna, niezwykle esencjonalna zupa miała słodki, lekko pikantny smak, kaczka była mięciutka i wyśmienita. To danie bogate i wielowarstwowe, rewelacja.

Enoki zupa

3.  Łosoś / ananas / sriracha – Tapage

Jeśli chodzi o ten wybór sama zadziwiłam siebie. Uwaga, ja nie jestem fanem łososia, preferuję inne ryby i zwykle go nie zamawiam w restauracjach, rzadko przygotowuję go też w domu. Tu skusiły mnie ciekawe dodatki. Łosoś  / ananas /sriracha (29 zł) to soczysta, delikatna ryba o przypieczonej lekko skórce położona na warstwie kaszy z sałatką z ananasa i chilli, a także tajskim sosem sriracha na bazie chilli. Danie było niezwykle odświeżające, pobudzające, odkrywcze. Fantastycznie energetyczne.

Tapage łosoś

W tym miesiącu dodatkowo przyznaję 2 wyróżnienia dla: Perliczka w Zest by Kibart, oraz Szparagi, taleggio, dressing z boczkiem i czerwoną cebulą w Ale Wino

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi