Top 3 najlepsze dania maja 2015
5 czerwca 2015
Na maj czekałam z niecierpliwością, bo wreszcie pojawiły się wiosenne nowalijki i moje ulubione szparagi. Nie mogło ich zabraknąć w najlepszych daniach opisywanych na blogu w maju, choć nie grały tym razem pierwszych skrzypiec. Było znacznie bardziej różnorodnie. Najciekawszych dań spróbowałam w Z57, Enoki Street Food i Tapage. Pełnych smaku, z dobrych jakościowo produktów, niebanalnych w smaku. Dodatkowo wyróżniłam też dwa smakowite dania, które jadłam z Zest by Kibart i Ale Wino (oba ze szparagami).
1. Presa Iberica z foie gras, młodą kapustą, szparagami i cherry – Z57
Danie z sezonowej wkładki restauracji Z57 a Saskiej Kępie czyli Presa Iberica z Foie gras, młodą kapustą, szparagami i cherry (75zł) zachwalał nam kelner. To spory kawałek wieprzowiny z czarnej świni karmionej tylko i wyłącznie żołędziami. Wyjątkową jakość produktu można było wyczuć od pierwszego kęsa. Było lekko słodkie, zdecydowane w smaku, niesamowicie soczyste, różowe i jędrne.Tą prawdziwą mięsną eksplozję idealnie dopełnił wyśmienity, wytrawny sos na bazie hiszpańskiego octu winnego. Młode ziemniaki, szalotki, szparagi czy foie gras stanowiły doskonałe dodatki uzupełniając mięsne doznania.
2. Duck rice noodles – Enoki Street Food
Enoki Street Food to nowe miejsce przy Chmielnej specjalizujące się w kuchni azjatyckiej. Większą część karty loklsu stanowią zupy na bazie makaron ramen czy ryżowego. Moim faworytem podczas wizyty w lokalu było Duck rice noodles (26 zł), czyli bezglutenowa zupa z makaronem ryżowym z pieczoną kaczką, grzybami shitake, pachnotką, pak choi, kiełkami fasoli mung i… grzybami enoki. Ta aromatyczna, niezwykle esencjonalna zupa miała słodki, lekko pikantny smak, kaczka była mięciutka i wyśmienita. To danie bogate i wielowarstwowe, rewelacja.
3. Łosoś / ananas / sriracha – Tapage
Jeśli chodzi o ten wybór sama zadziwiłam siebie. Uwaga, ja nie jestem fanem łososia, preferuję inne ryby i zwykle go nie zamawiam w restauracjach, rzadko przygotowuję go też w domu. Tu skusiły mnie ciekawe dodatki. Łosoś / ananas /sriracha (29 zł) to soczysta, delikatna ryba o przypieczonej lekko skórce położona na warstwie kaszy z sałatką z ananasa i chilli, a także tajskim sosem sriracha na bazie chilli. Danie było niezwykle odświeżające, pobudzające, odkrywcze. Fantastycznie energetyczne.
W tym miesiącu dodatkowo przyznaję 2 wyróżnienia dla: Perliczka w Zest by Kibart, oraz Szparagi, taleggio, dressing z boczkiem i czerwoną cebulą w Ale Wino
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi