Boca Burgers

9 grudnia 2012

Boca Burgers to nowy burger bar w Warszawie powstały na fali burgerowego boomu. Właściciele weszli w temat burgerów w maju otwierając burgerownię o tej samej nazwie w Mińsku Mazowieckim. Kilka miesięcy później, domniemuję, że po sukcesie pierwszej miejscówki, zdecydowali się na Warszawę. Lokalizacja jest niezła, co prawda nie leży przy głównym spacerowym szlaku, więc wymaga z pewnością promocji, ale w tych okolicach burgerów w wydaniu powyżej fast fooda nie uświadczysz. Atutem lokalizacji może być też bliskie sąsiedztwo z Uniwersytetem Warszawskim, który może stanowić potencjalną bazę klientów.

Do lokalu wchodzimy w sobotę, kilkanaście minut po 12.00. Okazuje się że to pierwszy dzień jego funkcjonowania, a my jesteśmy jednymi z pierwszych, jeśli nie pierwszymi klientami.

Boca Burgers

Wystrój, w przeciwieństwie do większości innych ostatnio powstałych burgerowni, jest zdecydowanie amerykański. Element przewodni stanowi biało-czarna kratka nawiązująca to samochodowych wyścigów, a logo ma stylistykę i kolory jak z filmu Grease.  W niewielkim lokalu jest zaledwie kilka niskich stolików i drugie tyle wysokich barowych. Jest tu raczej surowo i ascetycznie. Na ścianie przy barze krzyczy do nas zdjęcie amerykańskiego Cadillaca na tle wielkiego miasta. Wprowadza nas to w nastrój American Pie. Na ścianie wyrzeźbiona w drewnie mapa świata… ciekawy pomysł, przyciąga moją uwagę na dłużej, ale wystroju i klimatu miejsca zupełnie nie pasuje. To pozostałość z poprzedniego lokalu, który tu się mieścił… Wcześniej przez krótki czas funkcjonował tu Ryżobar Kawał Świata, w którym mapa była integralnym elementem konceptu.

Boca Burgers

Boca Burgers

Menu jest krótkie… Sześć rodzajów burgerów, które można zamówić także w zestawach. Ceny w Boca Burgers są ciut niższe niż w innych burgerowniach, Za burgera zapłacimy od 16 do 20 zł, a w zestawie od 20 do 24 zł. Z ciekawości zaglądam na stronę internetową Boca Burgers, gdzie wywieszone jest menu z ich pierwszego lokalu, w Mińsku.  Ceny na Oboźnej są kilka złotych wyższe, przypuszczam,  że ze względu na czynsz… Chyba że ceny na stronie są nieaktualne.

Zamawiamy Burger Classic  (20 zł) i Burger BBQ (24 zł),  oba w zestawach z frytkami i coleslawem. Mój burger ma sporo lodowej sałaty, świeżego pomidora, cebulę, wołowinę usmażoną na półkrwisto zgodnie z życzeniem, musztardę i ketchup. Bułka to typowa amerykańska bułka do burgerów, slow foodu w niej brak,  jest trochę napompowana, dlatego nie bardzo chce trzymać wszystkie dodatki. Udaje mi się  jednak poskromić uciekające elementy i dotrzeć do sedna 🙂 . Burger jest poprawny, dodatki świeże, a mięso niezłe. Brakuje mi tu jednak trochę mocniejszego akcentu, ostrości, a może po prostu wybrałam nie tą pozycję z menu. Znacznie lepszy jest Burger BBQ, w którym znalazła się pyszna grillowana cebulka, bekon, ser i świetny sos Missisipi, podobno lekko zmodyfikowany przez właścicieli. Tego burgera zdecydowanie mogę polecić.

Boca Burgers

Boca Burger to amerykański wystrój i niezłe burgery. Popracowałabym nad sosami do wersji podstawowych i bułką, która mogłaby być lepsza. To co zabrakło mi w tym miejscu, to coś specjalnego, wyróżniającego, jeśli chodzi o serwowane kanapki. Brakuje takiej pozycji w menu, która odróżniłaby ten lokal od innych, bo przecież Boca Burger jest już którąś z kolei, a nie pierwszą warszawską burgerownią. Bar Burger był pierwszy…  Warburger serwuje burgery z dziczyzny, Barn Burger – steki, Lokal Bistro z kolei ma opcję z camembertem i rybą. Te trzy ostatnie burgerownie, ciągle zaskakują specjalnymi często zmienianymi edycjami poszczególnych kanapek.  Myślę, że właściciele Boca Burgers również powinni zastanowić się nad jakimś wyróżnikiem, żeby nie zniknąć w szybko narastającym tłumie burgerowni w Warszawie…

Boca Burgers, ul Oboźna 9

Podsumowanie

Dzielnica: Śródmieście

Kuchnia: amerykańska, burgery

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: bar

Dodatkowe wymagania: lokal przyjazny psom

Okazja: spotkanie z przyjaciółmi

6 Responses to Boca Burgers

  1. groobson says:

    a ciekaw jestem kiedy traficie w koncu do zupelnie nie rozreklamowanego „burger 44” na woronicza 44.
    moim zdaniem ciut drogo, ale za to wart swej ceny. W reklame lub chociaz strone na fb gosc powinien zainwestowac

  2. Wooki says:

    Byłem, zjadłem i … jestem zadowolony. Estetycznie podana i niewyskakująca z bułki zawartość, zgrabnie utrzymywana przez pyszną bułkę. Podkład z idealnej wielkości kawałków sałaty, dobrze przyrządzony burger – tu uwaga: obsługa zapytała się jak ma być wysmażony, czego nie doświadczyłem nigdzie indziej. Średniokrwiste wnętrze było dobre, ani zbyt gubo, ani zbyt drobno siekane. Swoją dorgą zastanawiam się jak powinna wyglądać „slowfoodowa” bułka hamburgerowa? Kajzerka? No, nie. Grahamka? Też odpada. Jakiś podpłomykopodobny stwór? Hmmm… Może ktoś ma swoją definicję?

  3. Karol says:

    Po pierwszej wizycie w BOCA BURGERS, jestem ich stałym klientem. Burgery są rewelacyjne.

  4. Ajka says:

    W ogóle nie jestem w stanie zrozumieć popularności tego typu lokali jak te burgery czy belgijskie frytki. Przerasta to moje możliwości 🙂 Ta dwadzieścia kilka złotych można zjeść coś naprawdę smacznego i porządnego, a burgera mogę sobie upichcić w domu w 10minut… ale może mam za mało kasy, bo dla mnie to po prostu wyrzucone pieniądze

  5. C++ says:

    Mega Burgery, super frytki, fajny amerykański klimat. Właściciel (1 z 2) bardzo sympatyczny, niedługo mają wprowadzić nowego burgera! Plusem jest możliwość wyboru wysmażenia bugera. Nie wiem co autor chce od bułki, ale była pyszna a wszystko bardzo dobrze współgrało ze sobą!
    POLECAM!

    • restaurantica says:

      autor preferuje mniej nadmuchane bulki woli slow food bulki miesiste i chrupiace, ale to jej subiektywna opinia, jak wszystko na tym blogu:)

Odpowiedz na „groobsonAnuluj pisanie odpowiedzi