Walentynki w restauracji 2012. Afrodyzjaki na talerzu.

3 lutego 2012

Źródło: Porto Praga

Luty za pasem. Znaczy, że niedługo Walentynki. Niby święto obce, niepolskie, zza Oceanu, ale wpisuje się w konsumpcyjny tryb życia Polaków i modę na to co amerykańskie. Walentynki ze swoimi serduszkami, misiami z dedykacją, czerwonymi różami to często przerost formy nad treścią. Ale w sumie każda okazja jest dobra, żeby wybrać się do restauracji. Czyż nie? Co prawda bywa, że menu walentynkowe, które pojawiają się tego dnia w restauracjach są tak serduszkowo-infantylne, że aż śmieszne. Z drugiej strony zawsze z zaciekawieniem obserwuję ten Walentynkowy wyścig restauracji, żeby zaprezentować coś oryginalnego w ten „wyjątkowy wieczór”.  Uwielbiam próbować nowe potrawy, więc jeśli ten dzień ma być pretekstem, żeby znów spróbować czegoś nowego, czego normalnie nie ma w menu, to ja w to wchodzę.  A co króluje w Walentynkowych menu restauracji w Warszawie? Oczywiście kulinarne afrodyzjaki. W kartach wielu lokali 14 lutego znajdziemy więc min. ostrygi, małże, kawior, szparagi, chilli, imbir, trufle, czekoladę czy awokado.

A poniżej kilka propozycji  spędzenia Walentynek w restauracji w Warszawie, takich, które zwróciły moją uwagę:

CZYTAJ TAKŻE:

14 Restauracji na Walentynki lub Antywalentynki (2015)

RESTAURANTICA POLECA: RESTAURACJA NA WALENTYNKI 2013

Na Zielnej, ul. Zielna 37

Restauracja na Zielnej zaprasza na menu walentynkowe w cenie 299 zł / za parę. W specjalnym menu znalazły się min. ostrygi na szpinaku z sosem holenderskim, wędzona gęś z żurawiną, okoń morski na zapiekance z selera i emulsji ziołowej, sezonowana polędwica wołowa na sałacie rzymskiej z sosem z wędzonych śliwek.

Porto Praga, ul. Okrzei 23

Interesującą formułę walentynkowego wieczoru zaproponowała restauracja Porto Praga. Zamiast zwyczajnej kolacji można tu w dniach od 13 do 15 lutego wziąć udział w specjalnych, walentynkowych lekcjach gotowania. Pod batutą Szefa Kuchni Marcina Wojtczaka uczestnicy warsztatów poznają smak kulinarnych afrodyzjaków. Przygotują 5 różnych dań: mule w sosie szafranowym, małże św. Jakuba, krem z kopru włoskiego, sea bass z kiełbaskami chorizo i szałwią oraz ciastko czekoladowe z duszą. Warsztaty zakończone będą wspólną kolacją uczestników.  W cenę warsztatów wliczone są napoje bezalkoholowe i kieliszek wina. Cena 220 zł od osoby.

Joseph’s Wine & Food, ul. Duchnicka 3

Na 3 daniową kolację Walentynkową zaprasza szef kuchni Joseph Seelesto. Wieczór rozpocznie się o 19.00 powitalnym drinkiem i przekąską (bliny z łososiem i pastą z awokado lub mięso z kraba z czosnkowym majonezem i zupą rybną). Potem przy dźwiękach nastrojowej muzyki płynnie możemy przejść do dań głównych (faszerowane perlicze nóżki lub filet wołowy faszerowany foie gras. Kolację zwieńczy oryginalny deser (mus imbirowo-czekoladowy z egzotycznymi owocami lub ciasteczka z pistacją i zieloną herbatą). Koszt kolacji za osobę to 150 zł (bez napojów).

Bistecca Bistro, ul.Branickiego 11

Bistecca Bistro zaprasza na romantyczną kolację walentynkową, z duetem muzycznym na żywo. Na ten wieczór restauracja przygotowała dwie propozycje menu walentynkowego. Propozycja 1: kieliszek Prosecco, tatar z łososia na carpaccio z ogórka oraz bruschetta z pomidorami, polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola lub łosoś w pomarańczach, na deser Panna Cotta malinowa lub Szarlotka na ciepło z lodami. Propozycja 2: Kieliszek Prosecco, krewetki w sosie kremowo – ziołowym oraz Crostini, sorbet cytrynowy,  stek z polędwicy wołowej do wyboru, deser niespodzianka. Cena propozycji 1 dla dwojga: 155 zł; cena propozycji 2 dla dwojga: 219 zł.

Opasły Tom PIW, ul. Foksal 17

Na walentynki restauracja przygotowała premierę menu degustacyjnego w cenie 5 dań 98 zł/os. lub 3 – dania 75 zł/os. W autorskim menu Agaty Wojdy znajdziemy min.: pieczoną figę z musem z koziego sera i salsą z suszonych pomidorów i słonecznika, krem z soczewicy z kuminem  i kiszonymi cytrynami, halibut w maślanym sosie kaparowym z pomarańczową cykorią, polędwicę wołową w sosie jałowcowym z purée z kaszy, mascarpone i orzechów, a na koniec degustację mini deserów. Do serwowanych dań restauracja poleca wina dobrane do dań – 4 kieliszki po 100ml/68 zł/os.

Mokotowska 22, ul. Mokotowska 22

W Walentynki odbędzie się tu romantyczna kolacja z lampką wina i muzyka skrzypcową na żywo. Koszt za parę to 260 zł.

Trattoria Il Caminetto, Al.Zwycięzców 46

W menu walentynkowym pojawią się różyczki z łososia, roladki z szynką dojrzewającą i gorgonzolą, tagliatelle z grzybami leśnymi i krewetkami, saltimbocca w sosie pomidorowym. Cena za parę to 160 zł, w tym wino, woda, kawa, herbata. Każda para, która dokona rezerwacji, otrzyma dodatkowo włoskie wino na wynos w prezencie.

Kotłownia, ul. Suzina 8

W tej żoliborskiej restauracji 14 lutego będzie serwowane specjalne menu. Pojawią się w nim min. grillowane przegrzebki z sałatką z fenkuła, mango i grejpfruta, pierś perliczki nadziewana suszonymi pomidorami i ricottą z zielonymi szparagami, makaron czekoladowy nadziewany ricottą, a na deser włoska beza z kremem mascarpone, pomarańczami, pistacjami i sosem czekoladowym.

Nowa Knajpa na Piętrze, Al.Wilanowska 361

Restauracja zaprasza na Walentynkowy wieczór pod hasłem „Wino i Włoszczyzna”. Potrawy będzie przygotowywał specjalny gość z Włoch – Mauro Pietrangeli, który gotował podobno w trzygwiazdkowej restauracji Michelin. W menu znajdziemy m.in. małże z patelni, zestaw włoskich antipasti, risotto kupidyna (z łososiem, kawiorem i cukinią), wieprzowinę w pomarańczach i deser z kremem chantilly i leśnymi owocami. Koszt za parę to 180 zł,  w tym butelka wina i po kieliszku szampana na przywitanie.

Figga, ul.Marszałkowska 138

W ramach walentynkowej kolacji, 14 lutego szef kuchni zaserwuje koktajl krewetkowy, krem z pomidorów z pesto bazyliowym i płatkami parmezanu, na danie główne do wyboru czarne ravioli z łososiem, rukolą, pomidorkami cherry lub kurczak pieczony w miodzie z serem gorgonzola, a na deser suflet czekoladowy na ciepło z musem malinowym. Cena kolacji  za osobę to 52,90 zł, w tym lampka szampana. O godzinie 19.00 odbędą się także specjalne warsztaty kulinarne. Goście nauczą się jak przyrządzić „makaron Casanovy”. Koszt zajęć i przygotowanej potrawy to 70 zł od osoby w tym lampka czerwonego wina.

Amber Room, Al.Ujazdowskie 13

Amber Room zaprasza od godziny 19.00 na 6-daniową kolację walentynkową w cenie 199 zł od osoby, 230 zł z kieliszkiem szampana. W specjalnym menu znalazły się min. małże św. Jakuba, piana z topinamburu z płatkami trufli, filet z łososia, mus z białej czekolady.

Bagno Food & Wine, ul. Bagno 2

Proponuje w tym dniu specjalne trzy-daniowe menu degustacyjne. Na przystawkę zjemy łososia z jabłkiem i kawiorem, w ramach dania głównego restauracja proponuje policzki wołowe  z pasternakiem i szalotką, a na deser mus makowy z migdałami i orzechami laskowymi. Koszt kolacji za osobę to 95 zł, w tym kieliszek Prosecco.

Dziecinada, ul. Branickiego 11

Propozycja dla rodziców, którzy chcieli by się wybrać we dwoje na walentynkową kolację, zostawiając w tym czasie dzieci pod dobrą opieką. W Dziecinadzie odbędzie się zabawa karnawałowa dla dzieci „Walentynki w Dziecinadzie”. Zaplanowano zabawy muzyczno-ruchowe, zajęcia plastyczne o walentynkowej tematyce, poczęstunek, tańce i konkursy. Impreza potrwa od 17 do 20, kosztuje 35 zł/os.

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie