Top 3 najlepsze dania czerwca 2015
7 lipca 2015
W czerwcu było nadal sezonowo, mocno nowalijkowo. Dużo nowych odkryć, ale także powroty do miejsc już znanych. Najciekawszych dań skosztowałam w Porkowni, Opasłym Tomie i restauracji Trawisz. Ponieważ ciekawych smaków było w tym miesiącu więcej niż przeciętnie, wyróżniłam dodatkowo 3 dania zjedzone w Kafe Zielony Niedźwiedź, Opasłym Tomie i A Nuż Widelec.
1. Golonka / figa / kapusta – Porkownia
Porkownia to nowa restauracja przy Pięknej i pierwsze w Warszawie miejsce z menu poświęconym głównie wieprzowinie. Najlepsze z dań, których miałam okazję skosztować w Porkowni to Golonka / figa / kapusta (49 zł). Była różowa, mięciusieńka, rozpływała się w ustach. Nie sposób nie wspomnieć o przyjemnej warstwie tłuszczu, która wzniosła intensywność jej smaku na wyższy poziom. Dodatki nie zostały w tyle – lekko kręcące w nosie purée chrzanowe, pieczona figa o słodkim smaku, a także trzy sosy na bazie gorczycy, o różnych kolorach i smakach pasowały jak ulał podkreślając smak mięsa.
2. Sałatka z grillowanych szparagów – Opasły Tom
Nowe menu, które wprowadziła ostatnio restauracja Opasły Tom zachwyca świeżością, lekkością i po prostu smakiem. Szparagi co sezon w Opasłym to już moje uzależnienie, ale tegoroczna Sałatka z grillowanych szparagów (28 zł) przebiła wcześniejsze propozycje. Podana w sosnowym sosie, z listkami świeżych ziół i wędzoną ritą obudziła ze snu moje śpiące od rana kubki smakowe i sprawiła, że podskoczyły z radości. Idealnie przyrządzonym szparagom towarzyszyły orzechy laskowe i zeszklona cebulka. Wędzony ser rita pięknie zamknął danie nadając mu mocną smakową nutę wędzenia.
Trawisz to nowa restauracja na Mokotowskiej serwująca kuchnię polską w nowej odsłonie. Wśród kosztowanych dań najbardziej interesujący był schab z kimchi (45 zł). To nowoczesna wersja schabowego z kapustą. Gruby kawał różowego w środku schabu owiniętego panierką z parmezanu jest mięciutki i soczysty. Kapustę z zasmażką zastąpiła w tym daniu wyśmienita pikantna kapusta kimchi. Taką odsłonę polskiej kuchni chcę kosztować częściej!
Wyróżnienia w czerwcu idą do:
Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków ze szpinakiem i kindziukiem – Opasły Tom – pieczone ziemniaki położone są na warstwie jogurtu z czosnkiem, szpinakiem i ziołami. Dodatkowo znajdziemy tam rzodkiewki, mięsny akcent zapewniają lekko słone plasterki kindziuka. Prawdziwy powiew lata.
Jagnięcina rasy merynos z polentą, botwiną i zielonymi szparagami – Kafe Zielony Niedzwiedź – jagnięcina przyrządzona jest perfekcyjnie. Mięso rozpływa się w ustach, a sezonowe, dobrze dobrane dodatki stanowią doskonałe dopełnienie. Można się przyczepić tylko do wyglądu dania.
Chłodnik z mango – A Nóż Widelec. W gorący dzień ten chłodnik mocno owocowy, zarazem słodki i orzeźwiający. W dodatku nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także cudownie się prezentuje.
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi