10 najlepszych dań 2013 roku

2 stycznia 2014

Top 10 dan

Jak co roku podsumowuję miniony rok w kilku odsłonach. Pisałam już o Top 15 – najciekawszych nowych miejscach otwartych w Warszawie w 2013 roku. Dziś czas na wybór 10 najlepszych dań jakie zjadłam i opisałam na blogu w zeszłym roku. Te przedstawione poniżej szczególnie zapadły mi w pamięć, choć oczywiście nie są to jedyne, których smak był godny odnotowania. Kolejność umieszczenia dania na liście nie ma znaczenia.

1. Udka królicze duszone w czerwonym winie – Winkolekcja

Udka królicze duszone w czerwonym winie podane z sufletem ziemniaczanym zjadłam podczas specjalnej kolacji burgundzkiej zorganizowanej przez Winkolekcję. Królik duszony w czerwonym burgundzie był mięciutki i delikatny. Podany był z obłędnym sosem z czerwonego wina demi glace, z czosnkiem i ziołami.

Winkolekcja

2. Won ton z maślakami / bazylia / kozia feta – Norma

Won ton z maślakami / bazylia / kozia feta (22 zł) co prawda nie przypominały mi znanych chińskich pierożków o tej nazwie, bliżej im było kształtem raczej do ravioli, ale idea  małych kieszonek wypełnionych nadzieniem  została zachowana. Nadzienie było boskie, delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie przyprawione jak trzeba. W towarzystwie maźniętej na talerzu koziej fety smakowało wybornie.

 Norma

3. Duszone koźlę z warzywami – Kuchnia Funkcjonalna 

Duszone koźlę z warzywami (45 zł) to jedno z tych dań, które szczególnie pamiętam i zaliczam do bardzo udanych. Mięso zostało uduszone z warzywami w piwie, w towarzystwie m.in. goździków i cynamonu, było delikatne, miękkie, miało intensywny, wytrawno-słodki smak,  rozpływało się w ustach.

Kuchnia funkcjonalna

 4. Grillowane pory z tartym parmezanem, jajkiem i orzechowym majonezem – Fade Street Social / Dublin

W Fade Street Social w Dublinie skosztowałam wielu interesujących dań, do ciekawszych należały grillowane pory z tartym parmezanem, jajkiem i orzechowym majonezem (4,90 Euro). Pory były fantastyczne, całość pięknie zaprezentowana tworząc wizualne dzieło sztuki,  z korzeniem pora umieszczonym na środku w orzechowym majonezie wraz z połówkami jajka, a liśćmi rozłożonymi wokół dużego talerza . Proste, niezwykłe i wyśmienite.

Fade Street Social

5. Raviolo con Ouvo – Mąka i Woda

Raviolo con Uovo (18 zł)  z domową ricottą, jajkiem palonym masłem, szałwią i parmezanem to hit karty popularnej Mąki i Wody. To prawdziwa eksplozja Włoch zamknięta w pysznym cieście, z dodatkiem palonego masła i chrupiącą szałwią. To sztandarowe danie lokalu, danie poruszające, którego powinien spróbować każdy smakosz. Trudno mi się było od niego oderwać.

Mąka i Woda

6. Pierś gęsi z sałatą z czerwonej kapusty – Opasły Tom 

To już nie pierwsze moje spotkanie z gęsią i Agatą Wojdą. I na pewno nie ostatnie. W gęsinowym menu serwowanym w listopadzie i grudnym szczególnie upodobałam sobie gęś podawaną z sałatą z czerwonej kapusty. Gęś była mięciutka i soczysta, niezwykle udana, a oszalałam na punkcie niezwykłej czerwonej kapusty z marynowanymi borowikami i świeżą kolendrą.

Opasły Tom

7. Pstrąg / kabaczek / beurre blanc – Kaskrut

Pstrąg / kabaczek / beurre blanc (22 zł) to prawdziwy popis umiejętności kucharzy w otwartym w tym roku lokalu na Poznańskiej. Lekko kwaśny aksamitny sos maślany z kawałkami ugotowanego kabaczka chciałoby się wylizać do ostatniej kropli zapominając, że ludzie patrzą, a masło to nie jest zbyt dietetyczny składnik :-). Ryba spoczywająca w sosie jest zwarta, a jej skórka chrupka. Smak dania jest wysublimowany, nie powstydziłaby się go elegancka restauracja przez duże R.

Kaskrut

8. Foie Gras na rozmarynowym brioche – Signature

Foie gras na rozmarynowym brioche zaprezentowane zostało na talerzu w postaci przemyślnej i efektownej kompozycji. Foie Gras, było doskonałe, dokładnie takie jak trzeba. Towarzyszyły mu kolorowe wzory z wyrazistego sosu borowikowego, kwaskowatych nut sosu z aronii, wytrawnej śliwki z pate, czy szlachetnych smaków oliwy truflowej w niekonwencjonalnej sproszkowanej formie.

Signature

9. Czekoladowe fusilli freschi z polędwicą jagnięcą i węgierkami w kremowym sosie rozmarynowym – Jung & Lecker

Czekoladowe fusilli freschi z polędwicą jagnięcą i węgierkami w kremowym sosie rozmarynowym (31 zł) to danie odkrywcze i kreatywne, pełne niespodzianek. Pierwsze zaskoczenie to czekoladowy aromat i smak pasty. Ten makaron pachnie czekoladą! Drugie zaskoczenie, to połączenie go ze świetnym sosem śmietanowym z nutami rozmarynu, trzecie – to dodane do niego świeżutkie węgierki. Jedliście kiedyś makaron z węgierkami? Takie zestawienie jak dla mnie wystarczyłoby już do pełni kulinarnego szczęścia. Cienko pokrojona w plasterki jagnięcina jest świeczką na torcie, ale danie  byłoby cudne i bez tego.

Jung & Lecker

10. Grillowany stek z miecznika, z sercówkami, pancettą i solirodem – Winosfera

Grillowany stek z miecznika, z sercówkami,  pancettą i solirodem (59 zł) przygotowany jest idealnie, miękki, delikatny, lekko surowy w środku. Ryba spoczywa na warstwie szpinaku, pomidorków, ziemniaczków i muszelek sercówek. To oryginalny i wyśmienity dodatek.

Winosfera

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi