Top 15 – najciekawsze nowe miejsca 2013
30 grudnia 2013
Tradycyjnie na przełomie roku w kilku wpisach podsumowuję kończący się rok. Podsumowanie rozpocznę od nowych miejsc, czyli restauracji i kawiarni, które otworzyły się w Warszawie w 2013 roku. Opisałam ich w tym roku na blogu aż 77!!!, a jeszcze więcej odwiedziłam, ale nie opisałam z uwagi na ograniczenia czasowe. Jakie nowe lokale się otworzyły? Czy wyłaniają się z tego jakieś trendy?
Burgery i Food Trucki
Rok 2013 to kontynuacja trendu burgerowego i powstawanie kolejnych burger barów prawie na każdym rogu. To także fala food trucków, których po Warszawie jeździ już ponad 20. Burgerowy trend po zeszłorocznym przesycie, w tym roku ominęłam, w końcu ile można jeść burgery? Czas na coś zdrowszego 🙂 Z food trucków najbardziej cieszyły mnie miejsca nieburgerowe np. smakowita Różowa Krewetka, która latem karmiła w okolicach Tematu Rzeka. Wybrałam się też na zjazd food trucków nad Wisłę, gdzie miałam okazję spróbować kilku różnych dań serwowanych przez mobilne bary.
Kuchnia nie tylko włoska i międzynarodowa
Restauracje otwarte w kończącym się roku to na szczęście nie tylko najbardziej popularna kuchnia włoska i międzynarodowa. Pojawiają się również kuchnie mniej popularne. Na Żoliborzu otworzyło się El Caribe, pierwsza kubańska restauracja w Warszawie. Kuchnia izraelska reprezentowana jest od niedawna przez mokotowskie Mezze. Ten rok przyniósł nam dwie nowe tajskie restauracje – Naam Thai na Saskiej Kępie i Thai Thai w Teatrze Wielkim. Kuchnia bałkańska zyskała dwa nowe miejsca – Bałkany od kuchni i odnowione Montenegro. Z kolei kuchnia marokańska reprezentowana jest przez dwie otwarte w tym roku restauracje Maghreb i Marrakesh.
Kuchnia autorska
Powoli pojawiają się restauracje z kuchnią autorską, tak popularną na Zachodzie, a tak niedocenianą w Polsce. W takich miejscach ważniejszy jest szef kuchni niż kraj z którego pochodzi dana potrawa. Odwiedziłam w tym roku cztery nowe restauracje, które zaliczam do kuchni autorskiej – to Kaskrut gdzie gotuje Adam Leszczyński, Norma z Kubą Korczakiem za sterami w kuchni, Kuchnia Funkcjonalna i Bartosz Polak (szef kuchni i właściciel) oraz The Harvest – nowe miejsce gdzie kuchni szefuje Robert Trzópek.
Lokalne targi
Targi z regionalnymi producentami pojawiały się prawie w każdej dzielnicy. Na blogu opisałam Targ Śniadaniowy, który odwiedziłam wielokrotnie latem oraz Soho Food Market i Up Targ, które zadebiutowały przed Świętami.
Steki, Steki
Jakość steków w Warszawie zdecydowanie się ostatnio poprawiła. Jest coraz więcej miejsc, gdzie wiedzą co to znaczy dobre mięso i właściwy stopień wysmażenia. Na wiosnę otworzyła się restauracja Hoża by Mondovino, gdzie znany z Top Chefa Martin Gimenez Castro prezentował najwyższe standardy. Już nie mogę doczekać się jego własnej restauracji – Salto, która ma otworzyć się wkrótce. W tym roku powstały trzy nowe miejsca dedykowane w 100% mięsu i stekom – Bydło i Powidło, Muu Muu oraz Bydło i Poidło. We wszystkich trzech jakość serwowanych steków stoi na wysokim poziomie.
Nowe miejsca fine dining
Jest coraz więcej restauracji, gdzie można wybrać się na elegancją kolację lub uczcić tam specjalną okazję. Z otwartych w tym roku warte odnotowania są The Harvest, Akademia, Signature, Winosfera i Taste Wilanów.
Więcej miejsc poza ścisłym centrum
Nowe lokale otwierały się także poza ścisłym centrum. Chyba największy ich wysyp był na Mokotowie. Kubek w Kubek, Akademia, Mezze, Peekaboo, A Nóż i Stółdzielnia to tylko niewielka próbka takich, które powstały w 2013 r. w tej dzielnicy. Żoliborz nie pozostał daleko w tyle z takimi otwarciami jak m.in. El Caribe, Joli Bord 33, Pawilon Kulturalny, Głodomory, Maghreb. Na Targówku powstało Autorskie Bistro. Praga Południe to z kolei Naam Thai , Wootwórnia, Zona Culinarius, Z57 i Bistro Budapeszt. Bemowo – wzbogaciło się o hiszpańską restaurację Casa Krike, a na Wilanowie otworzyło się Basico i Taste Wilanow.
Nowe miejsca obrodziły w tym roku… Wybór tych najciekawszych nie będzie prosty… Poniżej lista tych, które szczególnie zapadły mi w pamięć i do których chętnie jeszcze wrócę. Wybór jest jak zwykle subiektywny. Jeśli jeszcze ich nie odwiedziliście, to zaplanujcie tam wizyty, bo warto!
Top 15 – najciekawsze nowe miejsca 2013 według Restaurantica.pl (kolejność alfabetyczna)
1. El Caribe – pierwsza kubańska restauracja w Warszawie z Kubanką jako szefową kuchni. Można zjeść tu tradycyjne dania kuchni kubańskiej np. świetną Ropa Vieja i popić drinkiem na bazie rumu. Jak przystało na restaurację z kuchnią tego rejonu można tu cyklicznie posłuchać muzyki kubańskiej na żywo.
2. Kaskrut – kreatywna kuchnia z utalentowanym szefem kuchni Adamem Leszczyńskim. Menu zmieniane co tydzień. Miejsce nagrodzone The Best of Warsaw 2013 w konkursie magazynu Warsaw Insider wybrane przez jury, którego byłam członkiem.
3. Kuchnia Funkcjonalna – sezonowa i lokalna kuchnia pod wodzą Bartka Polaka oparta na wysokiej jakości składnikach, cyklicznie zmienne menu i sympatyczna wyluzowana atmosfera powodują, że chce się tu wracać.
4. Local Restaurant – lokalna restauracja na Ursynowie, którą chciałabym mieć w swojej okolicy. Świetna jakość i przystępne ceny.
5. Mąka i Woda – włoska restauracja nominowana do tytułu Knajpy Roku 2013 przez Macieja Nowaka. Menu cyklicznie zmieniane z niezmiennym i cudownym raviolo con uvo, jednym z pyszniejszych raviolo jakie jadłam.
6. Naam Thai – to obecnie jedna z lepszych tajskich restauracji w Warszawie, jedna z nielicznych z cenami nie z kosmosu.
7. Na Lato – w dzień restauracja, wieczorami bar z drinkami, doskonała kuchnia i stosunek jakości do ceny.
8. Norma – autorska kuchnia Kuby Korczaka, kuchnia polska w nowym wydaniu z inspiracjami światowymi jedna z bardziej kreatywnych kart jakie ostatnio widziałam w Warszawie.
9. Signature – restauracja mieszcząca się w odrestaurowanych wnętrzach XIX wiecznej kamienicy przy Poznańskiej, to jeden z ciekawszych wystrojów wnętrz i doskonała kuchnia w wykonaniu Wojciecha Kiliana
10. Sztuki Sztuczki – w dzień restauracja, w nocy przestrzeń klubowa, niebanalna, często zmieniana karta i świetne wykonanie serwowanych tu dań.
11. Targ Śniadaniowy – jedyna nie restauracja w tym zestawieniu. Niby targ, niby miejsce gdzie można wpaść na śniadanie, które w wakacje można było zjeść na kocu pod gołym niebem. Mnie zauroczyło i byłam tam częstym gościem w sezonie letnim.
12. Taste Wilanów – Jeśli chcecie zasmakować Wilanowa wpadnijcie do Taste Wilanów. To miejsce, w którym warto zjeść, nawet jeśli nie mieszkacie w okolicy. Karmią tu tak, że wizyty w tym miejscu nie powstydziłby się żaden król.
13. The Harvest – nowa restauracja w której za sterami kuchni stanął Robert Trzópek. Jeszcze jej nie opisałam, z opisem czekam na trzecią wizytę i nowe menu.
14. Winosfera – w loftowych wnętrzach schowanych za wielkimi pancernymi drzwiami odnajdziemy jedno z ciekawszych wnętrz jeśli chodzi o lokale gastronomiczne w Warszawie, świetne wina i kuchnię na najwyższym poziomie. Byłam już trzy razy i będę wracać.
15. Z57 to ciekawa propozycja na mapie „saskokępskiej” gastronomii, a serwowane dania warte ponownych odwiedzin. Szczególne brawa należą się świetnym sezonowym dodatkom do dań, które chciałabym widzieć na tym poziomie w każdej warszawskiej restauracji.
Podsumowanie
Przewodnik: nowe miejsca, podsumowanie, rankingi