Menu bez glutenu w restauracjach w Warszawie

15 marca 2015

Dieta bezglutenowa to temat, o którym ostatnio jest głośno. Stosują ją zarówno chorzy, którzy są do tego zmuszeni, ze względu na celiakię czy alergię na gluten, jak i coraz częściej tacy, którzy wierzą w zdrowotne walory tej diety. Nie, nie jestem na diecie bezglutenowej, mimo panującej na nią mody. Do  tekstu o restauracjach bezglutenowych zainspirowały mnie dwie osoby, dla których jedzenie na mieście nie jest takie proste jak moje – Ania, której syn ma alergię na gluten i Kasia, u której niedawno zdiagnozowano celiakię i która napisała do mnie potem z prośbą o ten wpis – mam nadzieję, że się przyda :). W większości warszawskich restauracji dania bez glutenu nie są w żaden sposób oznaczone, więc osoba na takiej diecie (przymusowej, lub z wyboru) musi dopytywać się u obsługi, która często nie ma wystarczającej wiedzy na ten temat. Dlatego postanowiłam spisać w jednym poście i wyróżnić te miejsca, które zwracają na to uwagę, a gdzie dania bezglutenowe są specjalnie wyróżnione w menu.

menu bez glutenu w Warszawie

Część z lokali umieszczonych w tym wpisie ma certyfikat programu „MENU BEZ GLUTENU” prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Oznacza to, że taki lokal, a także menu zostały sprawdzone pod kątem właściwych składników i przygotowania posiłków, a obsługa odpowiednio przeszkolona. Na szczęście jest coraz więcej restauracji, które choć nie mają certyfikatu, to wiedzą na czym polega dieta bezglutenowa i nie zapominają o takich klientach, którzy jej potrzebują.

Na poniższej liście są tylko takie miejsca, które odwiedziłam i opisałam na moim blogu. Kolejność miejsc jest przypadkowa. Listę będę uzupełniać na bieżąco o kolejne. A bezglutenowcom życzę miłego odkrywania kulinarnej mapy Warszawy. Po kliknięciu w nazwę lokalu znajdziecie relację z mojej wizyty (choć niekoniecznie jadłam tam dania bezglutenowe). I czekam na informacje od Was, gdzie jeszcze w Warszawie można dobrze zjeść bez glutenu. Z chęcią wybrane odwiedzę i opiszę.

1. My’O’Tai  – ul. Szpitalna 8 – to autentyczna tajska restauracja w centrum Warszawy.  W kuchni gotuje Trisno Hamid, znany z popularnego krakowskiego Yellow Doga. Menu jest kreatywne, a dania kolorowe, wyraziste, intensywne. Dania bezglutenowe są specjalnie oznaczone i stanowią prawie połowę karty. Zjemy tu m.in. sałatkę z zielonego mango, grillowanego bakłażana z ziołami, ostre ziołowe skrzydełka z kurczaka czy zupę wołową z flaczkami.

2. Kuchnia Funkcjonalna – ul. Jakubowska 16 – to autorska kuchnia Bartka Polaka zlokalizowana na Saskiej Kępie. Karta zmienia się tu sezonowo i zawiera zwykle kilka propozycji bezglutenowych zaznaczonych odpowiednio w menu. W marcowej karcie znalazły się m.in. sałata z wędzonym pstrągiem i grillowaną gruszką, dal z czarnej soczewicy, udo królika czy parfait czekoladowe.

3. Solec 44 – ul. Solec 44 – to sezonowa kuchnia autorska Aleksandra Barona zlokalizowana na Powiślu. Zmieniające się cyklicznie menu zawiera dania bezglutenowe. W marcowo-kwietniowej karcie dań znalazły się m.in. takie propozycje jak szakszuka, zupa z kimchi z kiełbasą żywiecką, czy stek z pieczoną cebulą i czosnkiem.

4. Tel Aviv  – ul. Poznańska 11 – restauracja wegetariańska działająca od kilku lat w Śródmieściu. Większość dań z karty to dania bezglutenowe. Zjemy tu różnorodne mezze na ciepło i zimno, bezglutenowy chleb i burgery z dodatkami, a także praliny czy ciasta.  Lokal posiada certyfikat programu Menu bez Glutenu.

5. Marrakesh  – Al. Jerozolimskie 123a – to restauracja Malki Kafki, właścicielki Tel Aviv z menu w 100% wegetariańskim i prawie całkowicie bezglutenowym. W karcie królują dania marokańskie i śródziemnomorskie. Lokal posiada certyfikat programu Menu bez Glutenu

6. Przystawki – ul. Stawki 3 – to restauracja otwarta w grudniu na Muranowie. W menu znajdziemy przystawki na zimno i ciepło, a także codziennie inne dania dnia. W karcie jest sporo propozycji wegetariańskich, a także bezglutenowych m.in. baba ganoush, hummus, pasta z czerwonej soczewicy czy sataye z kurczaka z sosem jogurtowo-kolendrowym. Dania bezglutenowe są specjalnie oznaczone w karcie.

7. Słony – ul.Piękna 11 – specjalizuje się w sznytkach, czyli kanapeczkach z różnymi dodatkami.  Są one dostępne także w wersji bezglutenowej. Oprócz sznytek zjemy tu inne dania ciepłe i zimne, a także desery,  te bezglutenowe oznaczone są w menu. Lokal posiada certyfikat programu Menu bez Glutenu

8. LIF – Al. Niepodległości 80 – Restauracja LIF w zeszłym roku zastąpiła wegetariańską Biosfeerę. To miejsce przyjazne dietom. Odpowiednio oznaczone w menu dania dostępne są w opcjach wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.  Zjemy tu m.in. carpaccio z buraka i mozarelli, zupę z czerwonej soczewicy, pierś z kaczki czy grillowany stek z tuńczyka.

9. Mezze – ul. Różana 1 – to niewielka restauracja na Mokotowie serwująca kuchnię izraelską, wegetariańską. Prawie wszystkie przygotowywane  tu dania są także bezglutenowe, co jest oznaczone w menu. Zjemy tu m.in. hummus w kilku odsłonach, falafel, mezze czy shakshukę.

10. Bistro Autorskie – ul. Św. Wincentego 95/3 – w tym autorskim bistro na Targówku znajdziemy specjalne menu bezglutenowe z kilkoma daniami takimi jak: makaron z pomidorami, carbonara czy placki cukiniowe z wędzonym łososiem.

11. Pompon – ul. Młynarska 13 – to klubokawiarnia dla rodziców z dziećmi zlokalizowana na Woli. W przeciwieństwie do wielu innych miejsc dla rodziców z małymi dziećmi w Pomponie mają dość rozbudowane menu. Oprócz dosyć dużego menu dziecięcego czy oferty koktajli bezmlecznych jest tam wydzielone menu bezglutenowe. Zwykle dostępnych jest kilka dań np. pierożki z mięsem drobiowym/wege, kurczak w panierce z ryżem, makaron z pomidorami i szpinakiem

12. Warsaw Potato – ul. Nowy Świat 53 – to niewielki lokal na Nowym Świecie serwujący ziemniaki z dodatkami. Zarówno ziemniak jak i dodatki mają być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mamy tu propozycje bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie podawane na ekologicznych, jadalnych talerzach z otrębów. Dania bez glutenu oznaczone są w menu. Wszystkie przyprawy wykorzystywane w kuchni są bezglutenowe.

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie

Dodatkowe wymagania: dania bezglutenowe