Lipiec 2014 na Restaurantica.pl
1 sierpnia 2014
Lipiec zaczęłam jak zwykle od podsumowania najlepszych dań ubiegłego miesiąca, czyli czerwca. Dwa wybrane dania – ravioli z selera, kalafiorem i letnią truflą, a także risotto z letnią truflą kosztowałam w moim ulubionym ostatnio miejscu – Ale Wino, trzecie to polędwica z dorsza z restauracji Dwie Trzecie. Miałam także okazję wziąć udział w kolacji degustacyjnej z Top Chefem Sebastianem Olma, która odbyła się w studiu kulinarnym Cook Up i składała się z tych samych dań, które zwycięzca przygotował w finałowym odcinku programu. Otwarty niedawno przy placu Zbawiciela Rumburak, okazał się postacią pozytywną, wreszcie mam pretekst, żeby częściej odwiedzać popularny plac z tęczą.
Stacja Mercedes z odświeżoną kartą dań to klimatyczne miejsce na lato w mieście, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku Prosecco czy rodzinny wypad. W lipcu miałam także okazję odkryć nowe włoskie miejsce na Ochocie, pierwszą warszawską raviolerię – Io Raviolo. Zjecie tam smacznie i przystępnie cenowo. W Bibendzie przy Nowogrodzkiej zasmakowałam w sezonowych daniach, przygotowanych z produktów pochodzących z dobrych i znanych źródeł. To miejsce warte uwagi. W lipcu na przedłużony weekend pojechałam też na Łotwę, o czym mogliście się przekonać oglądając zdjęcia na moim profilu na Facebooku i Instagramie, ale podsumowanie gastronomiczne tej podróży przeczytacie dopiero za parę dni…
Top 10 – czyli jakie posty najczęściej czytaliście w lipcu (ranking według liczby odsłon):
1. La Maison
2. Io Raviolo
3. Rumburak
5. Top 3 najlepsze dania czerwca 2014
6. 14 miejsc na lato w Warszawie
7. Gwiazdki Michelin 2014 – Atelier Amaro utrzymuje gwiazdkę
8. Dwie Trzecie
9. Gringo Bar
10. Top 15 najciekawsze nowe miejsca 2013
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie