12 najlepszych dań 2015 roku – Warszawa

3 stycznia 2016

Opisałam już 15 najciekawszych nowych miejsc otwartych w Warszawie w 2015 roku. Moje kolejne podsumowanie poświęcę potrawom, które w zeszłym roku smakowały mi najbardziej. Skoncentrowałam się tu na daniach, które jadłam w Warszawie, te konsumowane podczas moich podróży znajdą się w osobnym rankingu. Poniżej znajdziecie listę dwunastu dań, które szczególnie zapadły mi w pamięć. Kolejność umieszczenia na liście jest przypadkowa i nie oznacza kolejnego miejsca w rankingu. Link w tytule prowadzi do pełnej recenzji lokalu.

12 najlepszych dań 2015 roku

1. Sałatka z grillowanych szparagów – Opasły Tom

Sałatka z grillowanych szparagów w sosnowym sosie, z listkami świeżych ziół i wędzoną ritą skosztowana w Opasłym Tomie na wiosnę sprawiła, że moje kubki smakowe podskoczyły z radości. Przygotowanym idealnie,  zielonym i białym szparagom pociętym na mniejsze kawałki, towarzyszyły orzechy laskowe i zeszklona cebulka. Wędzony ser rita pięknie zamknął danie nadając mu mocną smakową nutę wędzenia. Ciekawy był też lekki, odświeżający, słodkawy, choć zupełnie niedominujący sos. Opasły Tom sałatka ze szparagów

2. Sandacz / bucio/ kalafior / koper – Soul Kitchen Bistro

Sandacz serwowany w Soul Kitchen Bistro to mięsista, delikatna ryba, z lekko przypieczoną skórką. Niebanalne risotto z kalafiora z kawałkami pikantnej litewskiej kiełbasy bucio stanowiło idealne przełamanie smaków i pięknie dopełniło znakomity smak ryby. Kropkę na „i” postawił chrupiący suszony kalafior ułożony na wierzchu ryby.  Na to danie wracałam tu nie raz.

soul kitchen bistro ryba

3. Ceviche Mixto – Ceviche Bar

Podczas moich kilku wizyt w Ceviche Bar skosztowałam chyba wszystkich dań z karty. Najciekawsze moim zdaniem było ceviche mixto z leche de tigre, krewetkami, okoniem morskim i łososiem. To danie bogate w smaki, orzeźwiające, wyraziste. Smak ryby był wyraźnie wyczuwalny i nie został zdominowany przez dodatki.

Ceviche bar warszawa

4. Żurek + chrzanówka – Dom Wódki

Żurek z wódką chrzanówką wyprodukowaną przez Dom Wódki to para idealna i obowiązkowy punkt programu podczas wizyty w tym miejscu. W żurku znalazła się wędzonka, ziemniaki, jajko przepiórcze, chrupiący boczek, a także emulsja ze świeżego majeranku. Zupa była nieklarowna, zabielana, lekko kwaskowata.  Proponowana do zupy wódka nie była za ostra,  lekko zakręcała chrzanem. Idealnie uzupełniła smak zupy dodając jej charakteru i uzupełniając o mocniejsze tony.

Dom Wódki żurek

5. Kanapka z ozorem – Pogromcy Meatów  

Pogromcy Meatów wiedzą co to smak i przyprawy, podają kanapki z charakterem, delikatne mięso przyprawione jest pikantnymi sosami i domowymi piklami. Wypiekana na miejscu, pięknie zarumieniona bułka była lekko słodka, a wypełniające ją piklowana czerwona cebula, pocięta na cienkie plasterki chrupiąca marynowana kalarepa, nasturcja, salsa verde, mayo chipotle stworzyły kompozycję porywającą, wielowymiarową.

Pogromcy meatów kanapka z ozorem

6. Dzik na budyniu z ziemniaków z czerwoną marynowaną kapustą i węgierkami – Ramen Girl

Mięso dzika, którego skosztowałam w Ramen Girl było mięciutkie, rozpływało się w ustach, towarzyszące mu ziemniaki, o konsystencji półpłynnej miały mocno maślany smak i przypominały mi czasy dzieciństwa. Na to danie warto tu zajrzeć, nawet gdy nie jesteście fanami ramenu.

Ramen Girl dzik

7. Por /jajko / gorgonzola –  Kotakota

Niby proste vege danie, niby tylko kilka prostych składników, a tyle smaku. W daniu znalazły się kawałki mięciutkiego, ale nie rozgotowanego pora, a do tego jajko, szczypiorek i koperek. Całość pięknie dopełnił delikatny sos z dodatkiem sera gorgonzola.

Kotakota por

8. Pierożki (wołowina bourguignon, żel wasabi, pecorino, wodorosty) – Mod

Delikatne pierożki z wołowiną, skontrastowane z charakternym pecorino i mocnym żelem wasabi to niebanalne danie, które w Mod jadłam nie raz. Pełna relacja z tego ciekawego miejsca już niedługo.

Mod Pierożki

9. Risotto z suszonymi pomidorami, małżami św. Jakuba i marynowanym pak-choy – Ale Wino

Risotto z suszonymi pomidorami, małżami św. Jakuba i marynowanym pak-choy zaskoczyło złożonym smakiem. Było idealnie doprawione, małże przygotowane były w punkt, a marynowane pak-choy interesująco zaostrzyły i wzbogaciły to danie w paprykowe, dymne nuty. To bardzo udana i niebanalna odsłona risotto.

Ale Wino risotto

10. Kalarepa z boczkiem i bułką tartą – Kieliszki Na Próżnej

Kieliszki na Próżnej to raj dla miłośników przekąsek, niełatwo było wybrać tylko tą jedną jedyną do mojego zestawienia, bo ciekawych smaków jest tu znacznie więcej. Po głębszym zastanowieniu wybrałam kalarepę z boczkiem i bułką tartą – to połączenie oryginalne, chrupiące, intensywne, charakterne.

Kieliszki na Proznej kalarepa

11. Gicz cielęca, bigos z boczniaków, sos mięsny  – Mała Polana Smaków

Mięciutkie cielęce mięso, idealny pomidorowy bigos z boczniaków podany z pięknym kolorowym przybraniem to jeden z ostatnich restauracyjnych posiłków jaki zjadłam w 2015 roku. Tyle umami w jednym daniu dawno już nie jadłam.

mala polana smaków

12. Golonka / figa / kapusta – Porkownia

Golonka podana w Porkowni była różowa, mięciusieńka, rozpływała się w ustach, a warstwa tłuszczu wzniosła intensywność jej smaku na wyższy poziom. Całość pięknie dopełniło lekko kręcące w nosie puree chrzanowe, pieczona figa o słodkim smaku, a także trzy sosy na bazie gorczycy, o różnych kolorach i smakach.

Porkownia gicz

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi