Styczeń 2014 na Restaurantica.pl
4 lutego 2014
Styczeń rozpoczęłam podsumowaniem ubiegłego roku. Wybrałam i opisałam 10 najlepszych dań 2013 roku. Z tęsknoty za meksykańskimi smakami i rozgrzewającym słońcem Ameryki Środkowej odwiedziłam Dos Tacos, z prawdziwą meksykańską kuchnią z charakterem. Meksykańskie klimaty, doskonałe dania mięsne i przemiła obsługa zauroczyły mnie w nowej restauracji z autorską kuchnią tex-mex Loco Mexicano. Z radością powitałam na Powiślu nowe francuskie bistro – Le Bistro Rozbrat z francuskim właścicielem, francuską szefową kuchni i świetnym jedzeniem z różnych regionów Francji.
Wkrótce po otwarciu pognałam do Pellicano na Ordynacką skuszona bogatą ofertą ryb i owoców morza. Jeśli owoce morza kręcą Was tak samo jak mnie, koniecznie tam zajrzyjcie. Ryby są także głównym tematem karty nowej restauracji na Żoliborzu – Ryba i Wino. Niestety tutejszy kucharz specjalizuje się w rybach smażonych na głębokim tłuszczu w panierce, za którą nie przepadam, a wentylacja nie jest najlepszą stroną tego miejsca. Koncept ciekawy, wykonanie nienajlepsze. Sepia, restauracja która przeniosła się w grudniu z Bemowa do Marek jest najlepszym przykładem na to, że nie tylko w Śródmieściu otwierają się ciekawe lokale i warto się ruszyć czasami z centrum Warszawy. Innym takim przykładem jest działający od pół roku na Bielanach Tapas Bar Romesco, w którym po hiszpańsku gotuje znany z Miradora, Tapas Bar Cuatro Caminos czy Dali Mi Tapas Dariusz Opasek.
Z nowym rokiem rozpoczęłam na blogu nowy cykl, w którym wybieram Top 3 – najlepsze dania miesiąca. W styczniu najbardziej smakowały mi dania w Wilczym Głodzie, Sepii i Le Bistro Rozbrat. Jednym z najciekawszych nowych restauracji otwartych w styczniu, które odwiedziłam był zdecydowanie Wilczy Głód. Dwa inne debiutujące miejsca które zrobiły na mnie największe wrażenie w zeszłym miesiacu to Pellicano i Le Bistro Rozbrat.
Jak pewnie zauważyliście w styczniu zadebiutował nowy layout Restaurantica.pl. Pojawiło się także nowe menu, które ma ułatwić Wam wyszukiwanie wpisów według różnych kategorii. W menu dodałam kategorię Podróże, bo tą tematykę oczywiście sfocusowaną na podróże kulinarne, zamierzam rozszerzyć w tym roku, a także Inspiracje, w której będę poruszać tematy około kulinarne choć niekoniecznie związane z recenzjami restauracji. Pod hasłem Przewodnik znajdziecie z kolei cykl baby menu, nowe miejsca, podsumowania, rankingi, listę restauracji, które opisałam na blogu, a także moje relacje z warsztatów i wydarzeń. Jest też nowa mapa, na której znajdziecie zaznaczone miejsca, a także linki do recenzji. Mapa zawiera tylko lokale aktualnie czynne (zgodnie z moją najlepszą wiedzą). To nie koniec zmian, już wkrótce kolejne nowości.
Top 10 – czyli jakie posty najczęściej czytaliście w styczniu (ranking według liczby odsłon):
1. Top 15 najciekawsze nowe miejsca 2013 roku
3. 10 najlepszych dań 2013 roku
4. Sepia czyli dlaczego warto się ruszyć z centrum Warszawy
5. Dos Tacos
6. Pellicano
7. Naam Thai czyli poszukiwania Tajlandii w Warszawie odc. 8
8. El Caribe restauracja kubańska
9. Mąka i Woda – kandydat do Knajpy Roku 2013
10.Kaskrut
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie