Czerwiec 2014 na Restaurantica.pl
1 lipca 2014
W czerwcu kontynuowałam mój nowy cykl – „Idziemy na lunch”. Opisałam mięsny lunch w Wild Beef, a także wegetariański w Delikatesach Esencja. Wybrałam także trzy najlepsze dania maja: chrupiący sandacz na sosie brokułowym, taco mix ze średnio pikantnym sosem oraz gęsty krem z buraka. Rok po pierwszej udanej wizycie w Ale Wino odwiedziłam to miejsce ponownie. Kuchnia tej niewielkiej winiarni przeszła w ostatnim czasie prawdziwą rewolucję. Karmią tam tak wyśmienicie, że w ciągu dwóch tygodni jadłam tam trzy razy. Korzystając z pięknej pogody wybrałam się na śniadanie na trawie do Placu Zabaw i jadłam rewelacyjne podroby prosto z Podróbki, nowego mobilnego baru, za którym stoją studenci kierunku Food Design w Łodzi.
Odkryłam też pyszne Kurczaki przy Oleandrów, lokal specjalizujący się w kurczakach z rożna i żyjący w bliskiej symbiozie z Okienkiem. W Bekef, niewielkim barku przy Hożej wspominałam zimowy wypad do Izraela zajadając się sałatką izraelską i hummusem. Nowe miejsce przy Koszykowej, niewielkie bistro Aneks Kulinarny specjalizujące się w mulach przypomniały mi z kolei o podróży do Belgii, gdzie zjadłam chyba największą ilość muli w swoim życiu. Zanim opisałam Dwie Trzecie, nową restaurację z kuchnią śródziemnomorską przy Wilczej, zdążyłam odwiedzić ją trzy razy i skosztować większość dań z karty. To miejsce, które już po pierwszej wizycie dodałam do polecanych na blogu miejsc i moim zdaniem powinno znaleźć się w tym sezonie na liście każdego poszukiwacza smaków. Ostatni weekend czerwca to wizyta w La Maison, nowej cukierni i restauracji przy Chłodnej. Tutejsze gazpacho, sałatkę z bakłażana czy świetne desery chętnie jeszcze powtórzę.
Top 10 – czyli jakie posty najczęściej czytaliście w czerwcu (ranking według liczby odsłon):
1. Gwiazdki Michelin 2014 – Atelier Amaro utrzymuje gwiazdkę
3. Kurczaki i frytki przy Oleandrów, czyli idealna symbioza
5. Ale Wino, zmiany, zmiany, zmiany
6. Top 15 najciekawsze nowe miejsca 2013
7. Dwie Trzecie
8. Podróbka, czyli śniadanie na trawie
9. Dom Made, czyli domowo na Żoliborzu
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie