Maj 2013 na Restaurantica.pl
4 czerwca 2013
Maj zachęcił mnie do kulinarnych podróży i wspomnień, nawet jeśli wyprawa tym razem nie prowadziła aż za ocean czy nawet morze, a tylko kilka kilometrów od domu…
W Momu Gastrobar, nowym barze na placu Teatralnym, wspominałam zeszłoroczny wyjazd do Kraju Basków, pełen kolorowych pintxos barów i tapasów, a także kwietniowy weekendowy wypad do Dublina. Dublin to miasto, które warto odwiedzić w celach kulinarnych. Gdzie pójść i co zjeść podsumowałam w poście Kulinarny Weekend Dublinie.
Wspominając moje argentyńskie wojaże poszukiwałam dobrych steków w Warszawie. W Hoża by Mondovino znalazłam je przygotowane na najwyższym poziomie przez rodowitego Argentyńczyka Martina Gimenez Castro. W Bydło i Powidło przy Kolejowej serwują z kolei uczciwe steki z argentyńskiej wołowiny podawane ze świetnym sosem z powideł.
Skręciłam również w kierunku Azji kontynuując poszukiwania Tajlandii w Warszawie. W odcinku szóstym odwiedziłam otwartą niedawno przy placu Teatralnym restaurację Thai Thai. Egzotyczne, kolorowe koktajle wypełnione owocami z całego świata kosztowałam w nowym barze na Kruczej – Coctail Bar Max.
Zaledwie pięć minut samochodem od mojego domu powstał Targ Śniadaniowy, który w każdą sobotę zaprasza na zakupy i śniadanie na świeżym powietrzu. Zjadłam tam śniadanie, złapałam trochę słońca, zrobiłam zakupy.
Zwiedzałam też bardziej odległe rejony Warszawy. Zawitałam na Pragę Południe do Klubokawiarni Grochownia, która może nie jest idealną miejscówką, żeby coś zjeść, ale dzieciom się tam spodoba. Na Targówku niedawno powstała sympatyczna restauracja Autorskie Bistro & Cafe. To miła odmiana w dzielnicy, która nie jest kulinarną mekką.
Na terenie kortów Warszawianki, na Mokotowie odwiedziłam restaurację 4 Czwarte, która ma ambicje, żeby karmić nie tylko tenisistów. Mnie nie przekonali. Mimo pierwszego wrażenia bez większych emocji, przekonała mnie za to do siebie restauracja Local Restaurant na Ursynowie, którą mogę polecić i do której będę wracać. Jak co roku w maju wróciłam do Magiel Cafe na doskonałe jak zwykle szparagi. Szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko.
Top 10 – czyli jakie posty najczęściej czytaliście w maju (ranking według liczby odsłon):
2. Restauracja Akademia Borysa Szyca
3. Śniadanie w Warszawie – vol. 2
5. Burger Bar czyli jak uzależnić się od hamburgerów?
6. Stółdzielnia
10. Mąka i Woda
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie