Best of 2017 – najciekawsze nowe restauracje

2 stycznia 2018

W minionym roku kontynuowałam poszukiwanie miejsc ze smaczną, oryginalną kuchnią. Nowych restauracji, które zrobiły na mnie szczególne wrażenie było niestety mniej niż w poprzednich latach. Mam nadzieję, że w kolejnym roku wybór będzie trudniejszy, a miejsc z których można wybrać – więcej.

Z przyjemnością odkrywałam nowe restauracje z kuchnią polską, eksplorowałam nowe azjatyckie i latynoskie miejscówki, odwiedzałam nowe miejsca z kuchnią autorską. Znalazłam dania  kreatywne, ciekawie i lokale, do których chętnie będę wracać w kolejnym roku.

Kuchnia polska

Od lat kuchnia polska jest najczęściej wybieraną kuchnią w lokalach gastronomicznych, a my coraz częściej szukamy polskości z pomysłem, z charakterem. Niezmiennie moim gastronomicznym życzeniem jest kreatywna kuchnia polska na wysokim poziomie – nowoczesna, ale korzystająca z tradycji. Dlatego z radością w minionym roku powitałam i odwiedziłam takie miejsca jak Bistro Z, Polot, Pod Sowami, Talerzyki i Schabowy. Liczę na więcej takich otwarć w przyszłym roku. Naprawdę chcemy jeszcze kolejnych miejsc z kuchnią włoską czy międzynarodową?

Azja i Ameryka Łacińska

Trwa moda na Azję, odwiedzamy restauracje chińskie, japońskie, powstają także lokale z mniej znanymi w Polsce kuchniami – malezyjskie, indonezyjskie czy mongolskie. Zeszły rok należał do Wietnamu i Korei, wśród nowych punktów ma gastronomicznej mapie pojawiły się m.in. Powidoki, Korea Town Rest czy Vietnamka. Nie mija moda na kuchnię meksykańską i smaki z południowej Ameryki, nie dziwi więc powstawanie nowych lokali. Ja w zeszłym roku jadłam w Zbig Eatz (tex-mex), Maria Kolendra na plaży (meksykańska), a także w San Escobar z kolumbijskimi kanapkami w Hali Gwardii.

Kulinarne podróże po Europie

Lubimy wyruszać w kulinarne podróże nie tylko do egzotycznej Azji czy Ameryki Południowej, ale także do bliższych nam krajów europejskich. Bałkany jako niezmiennie jeden z popularniejszych wakacyjnych kierunków to kuchnia, którą chcemy jeść. Mamy więc w Warszawie nowe bałkańskie restauracje Munja i Ruza Roza. Kuchnię francuską możemy poznawać w Lawendowy Dom, ukraińską w restauracji Kanapa, a na hiszpańsko-japoński fusion zaprasza Gabriel & Sakana przy Moliera.

Wege czy mięso ?

Niezmiennie lubimy mięso o czym świadczy powstawanie nowych lokali z menu wyspecjalizowanym w mięsnych daniach – Meat Warsaw, Schabowy, Ruszt, San Escobar czy Chill’n’Grill (który już zdążył się zamknąć). Na mięso – wędzone w specjalnej wędzarce przestawił się także Fest Port Czerniakowski. Nie oznacza to jednak odwrotu od kuchni roślinnej, bo w stolicy cały czas wyrastają nowe miejscówki wegetariańskie jak np. Wegemama (od niedawna działa jako Wegeguru), czy pyszne Bistro Run Vegan na Bulwarach wiślanych i w Hali Gwardii.

Kuchnia autorska

W Warszawie od kilku lat pojawiają się restauracje z kuchnią autorską opartą na wiedzy i doświadczeniu szefa kuchni, a często również na sezonowych, regionalnych składnikach. W tych miejscach najważniejszy jest szef kuchni, a propozycje dań stanowią jego podpis. W tym roku odwiedziłam kilka takich restauracji : Drukarnia, Jadalnia, Bistro Pod Sowami, Olkuska 7, Bistro ZCiekawym kierunkiem w kuchni autorskiej jest łączenie smaków jedzenia z odpowiednimi alkoholami – winem w Winsky czy Odkupieniu Win czy z piwem – w Maryensztadt.

Tapas, małe formy do dzielenia

Warszawiacy polubili kulturę tapas – niewielkich dań, które możemy zamówić na środek stołu oraz się nimi dzielić wspólnie biesiadując. Odzwierciedleniem takiego podejścia (również w nazwie) są Talerzyki, ale podobnie możemy spędzać czas w Powidokach, Winsky czy Maryensztadt.

BEST OF 2017 – NAJCIEKAWSZE NOWE RESTAURACJE WEDŁUG RESTAURANTICA.PL (KOLEJNOŚĆ ALFABETYCZNA)

1. Bar Pacyfik – niezobowiązujący tequila bar z kuchnią z krajów leżących nad Oceanem Spokojnym i imponującym wyborem tequili. W karcie mają tu wszystko, co zbiera najwięcej lajków na Instagramie – kolorowe meksykańskie tacos, hawajski poke, zdrowe bowle, peruwiańskie ceviche, egzotyczne drinki. Lubię to miejsce za niezobowiązującą atmosferę, a także egzotyczne smaki przypominające mi o wakacjach w tropikach.

2. Bistro Z bistro z kuchnią polską przy klimatycznej ulicy Ząbkowskiej ujęło mnie dobrą polską kuchnią i sympatyczną obsługą. Szefowie kuchni Anna Klajmon i Mateusz Czekierda gotują prosto, z lokalnych, sezonowych produktów. Widać tu dbałość o produkt i umiejętność łączenia smaków. Update: Anna Klajmon i Mateusz Czekierda w 2018 roku nie gotują już w Bistro Z, czy nadal jest tam dobrze  będę musiała sprawdzić.

3. Jadalnia nowa restauracja w Międzylesiu jest dowodem na to, że warto wychylić nos poza ścisłe centrum. Szef kuchni, Piotr Kałaska mimo doświadczenia w Atelier Amaro nie serwuje tzw. „momentów”. Jego kuchnia jest prosta, sezonowa, ładnie zaprezentowana, a przede wszystkim smaczna i pasująca do charakteru restauracji.

4. Kanaparestauracja otwarta w przedwojennej willi na Mokotowie kusi współczesnymi smakami Ukrainy zaskakując niesztampową prezentacją dań. Barszcz ukraiński zjemy z oryginalnego talerza- głowy kapusty, pierogi z sandaczem mają czarny kolor, a oczekując na dania możemy zjeść świeczkę… zrobioną z masła. Na szczęście w tym wszystkim nie brakuje tego co najważniejsze – doskonałego smaku.

5. Korea Town Rest to niewielka koreańska restauracja na Mokotowie otwarta przez twórców innego koreańskiego miejsca – Miss Kimchi. Punktem obowiązkowym jest tu banchan, czyli 8-10 różnych miseczek z koreańskimi przekąskami.  Chętnie wracam też na duszony boczek zawijany w liście sałaty i pachnotki z sosem ssamjang i ostrą sałatką, czy ostre owoce morza (kalmary, muszle, okładniczki) w sosie z pasty gochujang.

6. Meat Warsaw , kolejny projekt jednego z twórców Pogromców Meatów to przyjemne bistro z kuchnią typu comfort food, pełną dobrych smaków. Nie brakuje tu dbałości o produkt, a także przywiązania uwagi do prezentacji dań. Od ich zupy ogonowej czy żeberek można się uzależnić.

7. Odkupienie win  – winiarnia na Żoliborzu, w której od niedawna działa też kuchnia. Szef kuchni Krzysztof Kowalski proponuje oryginalne przekąski do wina, a także autorskie dania, które świetnie nadają się do dzielenia z przyjaciółmi przy butelce dobrego wina.

8. Pod Sowami – autorskie menu Damiana Wajdy we wnętrzach odnowionej kamienicy pod Sowami zaciekawia kreatywnymi daniami opartymi o polską kuchnię i dobre polskie produkty. Warto zamówić 15 daniowe menu degustacyjne, które za przystępną cenę pozwoli nam na poznanie umiejętności kucharza.

9. Powidoki to nowa restauracja nad Wisłą, która oprócz widoków na Bulwary Wiślane, oferuje koreańsko-polskie połączenia tworzone przez szefa kuchni zwanego „Czesiem z Pragi”. Miejsce ujęło mnie umiejętnością łączenia smaków, a także artystycznym zacięciem szefa kuchni, którego dania zdają się być wymalowane na talerzach.

10. Schabowy  to powrót do smaków dzieciństwa  w bardzo dobrym wydaniu. Ich wyśmienity schabowy z mangalicy  w towarzystwie zasmażanej kapusty  udowadnia, że nie musimy pędzić za nowymi, egzotycznymi trendami, żeby dobrze zjeść.

11. Talerzykinowy gastrobar na Mokotowskiej to nowe miejsce, które odwiedzałam najczęściej w minionym roku. Lubię tu wracać na polskie przekąski na zimno i ciepło, a przy kolejnej wizycie odkrywać, że w menu pojawiło się coś nowego. Mam już tu ulubione pozycje takie flaki z boczniaków, biała kiełbasa  z sosem żurkowym i ziemniakiem czy tartaletka grzybowa z musem z pora.

12. Winsky –  to bar, w którym możemy skosztować prawie trzystu różnych win i whisky w połączeniu z przekąskami na zimno i ciepło inspirowanymi daniami serwowanymi w gastrobarach na całym świecie. Autorem oryginalnych i niezwykle smacznych dań restauracji jest Mariusz Wołosewicz. Oprócz jedzenia Winsky ma jeden ważny atut, który szczególnie zyskuje na znaczeniu w okresie letnim – to lokal położony nad samą Wisłą, z widokiem na rzekę i Stadion Narodowy.

13. Vietnamka to prawdziwe  smaki prosto z Wietnamu. Można tu odkryć nowe orientalne połączenia, egzotyczne przyprawy i aromatyczne zioła. Kuchnia jest tu niezwykle smaczna i autentyczna, a o tutejszej zupie pho ciężko jest zapomnieć.

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi